Menu Sluiten

Nieuw spoken-word festival: Bij de Strot

Op 20 mei vindt de eerste editie van spoken-word festival Bij de Strot plaats. Podium Zuidhaege geeft met dit festival taal in allerlei verschillende verschijningsvormen een podium. De avond – te vergelijken met de Nacht van de Poëzie – staat in het teken van streektaal. Voormalig Dichter des Vaderlands en curator van dit festival Tsead Bruinja belicht nadrukkelijk de connectie tussen taal en andere kunstvormen.

Foto © Aangeleverde foto

Bij de Strot is een avond vol taal en poëzie op het scherpst van de snede. Curator Tsead Bruinja brengt voor deze gelegenheid de beste woordkunstenaars van dit moment naar Assen. Overdag komen deze taalkunstenaars samen. ‘s Avonds van 19:30 tot middernacht presenteren ze in een reeks korte optredens hun spiksplinternieuwe poëziepareltjes bijgestaan door diverse musici, onder andere de soloband Zea, ‘popprofeet’ Ghiel de Best en saxofoniste Patricia Swart.

Zeeuwse gospel
De eerste editie van Bij de Strot is een ode aan het dialect en de streektaal. Niet alleen van eigen Drentse bodem, maar juist ook van verder weg. Zo brengt Broeder Dieleman unieke, Zeeuws-Vlaamse gospel die hij zingt in zijn moedertaal, een arcadisch dialect. Zijn taal is muzikaal en doeltreffend, zijn liederen ontroerend en ontwapenend. Ook Lies van Gasse combineert taal met een andere kunstvorm: zij dicht met verf als beeldend kunstenaar en schildert met woorden als dichter.

Orale traditie van slaven
Poëzie stoffig? Met de jonge spoken-word artiest Zaïre Krieger (25) trekt het festival ook jong bloed aan. Krieger heeft een passie voor mensenrechten. Zij vertaalde de wereldbekende inauguratiespeech ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman naar het Nederlands. “Spoken-word is ook een kunstvorm uit de orale traditie van slaven. Thema’s gaan vaak over racisme en over. oppressie. Daarom wordt het ook vaak beoefend door queer mensen en door vrouwen. Het trekt minderheden aan” aldus Krieger in een radio-interview voor Met het Oog op Morgen.

Line-up
Naast optredens van Broeder Dieleman, Lies van Gasse en Zaïre Krieger, zijn er bijdrages van beeldend kunstenaar Jules van Hulst, de Drents/Twentse dichter Egbert Hovenkamp II, dichter, zanger en fotograaf Jan Glas en stuwende kracht achter tal van spoken word-initiatieven Babs Gons. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop (€8,50) op: Bij de Strot | Spoken Word Festival – Podium Zuidhaege (podium-zuidhaege.nl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.