Menu Sluiten

Nieuw beheer van het maatschappelijke vastgoed gemeente Assen

De gemeente Assen is eigenaar is van veel gebouwen. Vastgoed dat nodig is om de wettelijke taken en het door de gemeenteraad gewenste beleid te kunnen uitvoeren. Maar het beheer en het onderhoud van dit vastgoed is over veel afdelingen verspreid. In de Vastgoednota stelt het college voor de zaak anders te organiseren. De raad stemde daarmee in.

Vastgoednota     Het vastgoed van de gemeente Assen bestaat uit vier groepen. Er zijn panden die de gemeente in bezit heeft vanwege de wettelijke taken, zoals schoolgebouwen of het eigen beleid uit te voeren zoals sport, kinderopvang en buurthuizen. Strategisch vast goed is ooit aangekocht om in de toekomst ontwikkelingen in de stad mogelijk te maken. En dan zijn er natuurlijk panden zoals het gemeentehuis die nodig zijn om de gemeentelijke organisatie te huisvesten. En tenslotte de overige panden, zoals woonhuizen.  

Vastgoedplan     Het Vastgoedplan geeft regels over het beheer van de gebouwen en het onderhoud. Daarnaast geeft het afwegingskaders op basis waarvan gebouwen al of niet aan aanvragers kunnen worden toewezen. In dat plan wordt ook per gebouw vastgelegd wat de staat van het pand is en wat er de komende 20 jaar aan onderhouden eventueel aanpassingen is te verwachten. In het vastgoedplan wordt voorgesteld een zogenaamde interne klankbordgroep samen te stellen uit afdelingen die veel met gebouwen te maken hebben, zoals sport en onderwijs en de gemeentelijke organisatie

Het plan is in oktober al uitgebreid in de raad besproken en kreeg toen een brede instemming van de raad. Ook afgelopen donderdag stond de raad nog achter het plan.

Afstoten     Alleen Bert Homan (VVD) was van mening dat van de zogenaamde “overige panden” de woonhuizen verkocht zouden moeten worden. “Gezien de prijzen in de vastgoedmarkt is dit het moment om te verkopen.” Homan was van mening dat geld dat vastzat in gebouwen niet optimaal werd gebruikt ten gunste van de Assenaren. Ook wilde hij het gemeentehuis betrekken in de binnenstadvisie. Ronald Witteman (CDA) zei dat de vastgoednota ter discussie stond en niet de uitvoering. Als die nota is vastgesteld kunnen we later op basis van die nota over het vastgoed in discussie gaan. Daar was de raad het mee eens. 

Op 19 november zal de raad de vastgoednota vaststellen. Afwachten of Bert Homan dan weer met een onverwacht voorstel komt. De meerderheid van de raad zal instemmen met deze nota.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.