Menu Sluiten

Natuurwerkdag 2021: Samen iets terug doen voor de natuur

Heb jij genoten van de natuur tijdens de lockdown? Op zaterdag 6 november is het mogelijk om iets terug te doen voor de natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. In heel Drenthe gaan jong en oud op zo’n 40 locaties aan de slag. Je kunt meedoen aan veel natuurklussen, zoals takkenrillen maken, bomen planten, heide opschonen, nestkastjes maken en veel andere activiteiten. Landschapsbeheer Drenthe nodigt je van harte uit om mee te doen op één van de locaties.

Foto © Pixabay

Het thema van dit jaar is biodiversiteit. De natuurklussen zijn er dan ook opgericht om de natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan een betere leefomgeving. Slechts een fractie van de oorspronkelijke plant- en diersoorten is nog in Drenthe te vinden. Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit, wulp en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur is daarom hard nodig. Daarnaast is de Natuurwerkdag een kans om zelf kennis te maken met groen vrijwilligerswerk of iemand hiermee te introduceren. Naast dat je iets doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook veel mensen.

Leerlingen van basisscholen helpen dit jaar ook mee in de natuur
Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor basisschoolleerlingen worden er deze dag klussen georganiseerd, zodat zij kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in, en voor, de natuur. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en opdrachten. Op deze manier wil Landschapsbeheer Drenthe de jongere generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur.

Doe mee 6 november
Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om de natuur in jouw omgeving te helpen. Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk.

Plan Boom Drenthe
Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe krijgen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezond klimaat.

De Natuurwerkdag 2021 wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes, het Prins Bernard Cultuurfonds en Plan Boom Drenthe. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.