Menu Sluiten

Natuurlab Orvelte: gasten onderdompelen in natuur

In Orvelte, aan de rand van bos en heide, ontvangt IVN Natuureducatie al jaren duizenden scholieren en gasten in haar eigen Veldhoeve. Uit het hele land komen zij om de natuur te ontdekken en te beleven. Om de komende jaren nog meer scholieren, leerkrachten en andere gasten onder te dompelen in de Drentse natuur, ontwikkelt IVN in en rondom De Veldhoeve in Orvelte het Natuurlab.

Onderzoek bij de beek Foto (c) Aangeleverde foto

Klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit
De wereld is aan het veranderen. Niet alleen het klimaat, met de afgelopen jaren in Nederland droge zomers en natte winters, maar ook de samenleving en het onderwijs. IVN Natuureducatie wil met haar aanbod aan blijven sluiten bij deze veranderingen. Actuele thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit verdienen een belangrijke plek hierin. Met het Natuurlab in en rondom het veldstudiecentrum, de groepsaccommodatie en vergaderlocatie, krijgen deze thema’s een vaste plek in het educatie-aanbod.

Bosbewoners, bomenstation en binnenbos
Met het IVN Natuurlab wordt De Veldhoeve het educatieve centrum waar scholieren, leerkrachten en andere gasten zelf ervaren welke gevolgen klimaatverandering heeft en waar men zich bewust wordt van het belang zuinig te zijn op onze aarde en onze natuur. Als bezoekers binnenkomen, staan ze straks direct oog in oog met de verschillende bewoners van de diverse biotopen rondom Orvelte: ree, das, specht, haas, vos, konijn. Ook het ‘Bomenstation’, waar leerlingen kunnen beleven en ontdekken wat voor een wonder een boom is, krijgt een prominente plek. Mark Tuit, directeur IVN Noord: “Met een heus Binnenbos brengen we buiten naar binnen. Hoe bijzonder is het om binnen les te krijgen omringd door groen, alsof je je in een echt bos waant? Of om daar een training te volgen of samen te vergaderen? Een inspirerende en unieke plek.”

Ontdekken en onderzoek doen
Onderzoekend leren zal centraal staan in het Discovery gedeelte van het Natuurlab. Op deze plek kunnen vondsten uit de omgeving nog beter worden bekeken. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld buiten eerst op zoek naar planten of in een waadpak en met een schepnet waterbeestjes vangen in de beek. In de Discovery kunnen zij echte microscopen gebruiken om de natuur eens van dichterbij te bekijken. Hoe zien kleine waterdiertjes er van heel dichtbij uit? Of een meeldraad van een paardenbloem? In de nieuw te bouwen aquaria kunnen verschillen in waterkwaliteit verder worden onderzocht en bestudeerd, bijvoorbeeld door te onderzoeken wat er leeft in de diverse bakken. Er komt een interactief systeem waardoor de ontdekkingen kunnen worden vergeleken met gegevens uit andere tijden of klimaten.

Een groot buitenlokaal
Tot slot maakt de omgeving van De Veldhoeve het Natuurlab compleet: met bos, een beek, een bloemenweide, een moestuin en kas biedt het prachtige kansen voor het verzamelen van onderzoeksmateriaal. “De natuur zelf is tenslotte het mooiste klaslokaal,’’ aldus Mark Tuit. “Niet alleen kunnen leerlingen zelf buiten les krijgen en onderzoeksmateriaal zoeken, ook voor trainingen aan docenten om de didactiek van het buiten les geven over te brengen, is de omgeving van het nieuwe Natuurlab ideaal. We hopen met deze ambitieuze plannen leerlingen en andere bezoekers bewust te maken van hun leefomgeving en te laten ervaren hoe waardevol en mooi de natuur is.”