Menu Sluiten

Nationale Ouderenweek in Assen trapt af met vaartocht over Asser waterwegen

Een grote glimlach op het gezicht van Asser ouderen die vandaag een vaartocht maakten over de Asser waterwegen. De toer met de fluisterboot is een van de activiteiten die stichting AssenvoorAssen organiseert tijdens de Nationale Ouderenweek in Assen.

© Omroep Assen/Floor Visser

Op een prachtige zomerdag stappen ongeveer 30 mensen, met een beetje hulp, aan de Kop van de Vaart aan boord. Gesprekken voeren en een leuke dag hebben, dat is het doel van vandaag. 

Stadsgids van Assen Jan Lagendijk vertelt ze alles over de pakhuizen langs de vaart, de vervallen oude school in Kloosterveen en de geschiedenis van de Johan Willem Frisokazerne. Maar voor de meeste passagiers van vandaag zijn die verhalen niet nieuw. “Hier heb ik 40 jaar gewoond”, vertelt een vrouw. “Hier heb ik vroeger op school gezeten”, zegt een andere vrouw. 

Aftrap van de week

De tocht met het elektrische schip is de aftrap van de week. “In totaal maken we 1.000 ouderen in Assen blij met 100 vrijwilligers die al het hele jaar bezig zijn om deze activiteiten te organiseren”, vertelt Luuk Duursema van stichting AssenvoorAssen. 

De Nationale Ouderenweek in Assen breidt elk jaar uit. “We begonnen vijf jaar geleden met een dag en inmiddels is het uitgegroeid tot een volledige week met veel activiteiten”, aldus Duursema. Ook een spelletjesmiddag, bingo en schilderworkshop staan op het programma. De week bouwt op naar het hoogtepunt op de vrijdag, waar 100 ouderen pannenkoeken gaan bakken in Anholt. 

Mensen uit hun isolement halen

Het samenbrengen van ouderen is volgens Duursema nog steeds hard nodig. “Niet geheel toevallig is het ook de week tegen eenzaamheid. We proberen mensen uit hun isolement te halen door allerlei leuke dingen te organiseren.” 

De activiteiten zijn overigens niet alleen bedoeld voor mensen die in een verzorgingstehuis wonen. “Ook mensen die in Assen wonen en spontaan willen langskomen zijn van harte welkom.”