Nationaal Park Drentsche Aa Junior Rangers van start

Zaterdag 14 september begint Nationaal Park Drentsche Aa met het Junior Ranger programma. Tijdens de startbijeenkomst worden de Aspirant Junior Rangers toegesproken door o.a. Hendrik Oosterveld, voorzitter van het overlegorgaan Nationaal Park Drentsche Aa. Aansluitend gaan de jongeren met schepnetten vissen in de Drentsche Aa bij Oudemolen.

De 12 aspirant Junior Rangers leren gedurende het eerste jaar over het beheer en behoud van het Nationaal Park Drentsche Aa. Ze bezoeken verschillende partnerorganisaties waaronder het Waterschap Hunze & Aa’s, Waterbedrijf Groningen, schaapskudde het Stroomdal, Staatsbosbeheer en Agrarische Natuur Drenthe. De Jongeren worden opgeleid en actief betrokken bij natuur en landschap in en om het Nationaal Park Drentsche Aa. Junior Rangers voelen zich ambassadeur van Nationaal Park Drentsche Aa en dragen dat ook uit tijdens Nationaal Park bijeenkomsten en activiteiten.

Foto Junior Rangers © Nationaal Park Drentsche Aa

Waarom Junior Rangers in Nationaal Park Drentsche Aa?

Jonge mensen betrekken bij natuur en landschap is belangrijk voor de toekomst van natuurbehoud. Door hen tijdig te betrekken bij (het werk in) de natuur, krijgen de jongeren meer inzicht in natuurlijke processen, biodiversiteit en leren ze hun natuurlijke omgeving waarderen en beschermen. Jongeren houden blijvende herinneringen over aan de bijzondere natuurervaringen. Uit onderzoek is gebleken dat ervaringen op jonge leeftijd, van positieve invloed op hun houding en inzet als volwassene. Daarom starten we in Nationaal Park Drentsche Aa het JR programma voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar.

Aspirant Junior Ranger
Junior Rangers beginnen als Aspirant Junior Ranger. Van de Aspirant Junior Rangers wordt verwacht dat ze kennis maken met het werk van een Nationaal Park medewerker en de omgeving waar hij of zij werkt. De Aspirant Junior Rangers sluiten hun ‘basis’ programma af met een zomerkamp. Na het geven van een presentatie zijn ze officieel Junior Ranger en ontvangen ze het bijbehorende certificaat.

Junior Ranger

Van Junior Rangers wordt een actieve rol verwacht bij de invulling van de programma’s, zoals het geven van presentaties, het verzorgen van beeldmateriaal, het voorbereiden van een programmaonderdeel et cetera. Een afvaardiging van de Nederlandse Junior Rangers mag naar het jaarlijkse internationale JR kamp. Dit kamp wordt gecoördineerd door de Europarc Federatie en wordt georganiseerd door één van de Europese partners. Het is een geweldig moment voor de jongeren om samen te komen, plezier te maken en de biodiversiteit in Europa te ontdekken.

Coördinatie en begeleiding

De Junior Ranger activiteiten worden gecoördineerd door een Nationaal Park medewerker. De begeleiding ligt in handen van een vast Junior Ranger begeleidersteam. Daarnaast worden voor de JR activiteiten ook actief de Nationaal Park Partners ingezet. Denk daarbij aan Waterschap medewerkers en boswachters die de Junior Rangers meenemen in het veld.

Junior Rangers in Europa

Het Junior Ranger programma is in 2002 door de Europarc federatie gestart in vier Nationale Parken. Het netwerk is sindsdien uitgegroeid over ongeveer 75 beschermde gebieden in 15 landen. Er doen in Europees verband circa 2000 jongeren aan het programma mee.

Junior Rangers in Nederland

Zes Nationale Parken in Nederland beschikken over Junior Rangers. IVN (Instituut voor natuureducatie) is de Nederlandse licentiehouder van het Europese programma. Onder andere door het Junior Ranger programma stimuleert IVN jongeren om zich in te zetten en zich mede verantwoordelijk te voelen voor de beschermde gebieden in hun eigen leefomgeving. Het project levert daarmee een bijdrage aan de bestaande educatieve Nationaal Park programma’s, draagt bij aan lokaal natuurbeheer en diversiteit, zorgt voor (inter)nationale uitwisseling van jongeren.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.