Menu Sluiten

Na een dwarslaesie toch weer lopen, het kan met een exoskelet

Het zal je maar gebeuren: een dwarslaesie door een ongeluk in het verkeer. Het overkwam Dennie Jager uit Appingedam negen jaar geleden. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zag hij zijn nieuwe realiteit als een kans om andere mensen te helpen. De broodnodige ondersteuning krijgt hij van de TechHub in Assen.

Dennie Jager kan met behulp van zijn medische exoskelet lopen

Foto © Aangeleverde foto

Jager liep de dwarslaesie op door een ongeluk met z’n brommer, waarbij een wiel de stoep raakte. Hij viel daarbij op een elektriciteitshuisje en raakte verlamd vanaf onder zijn borst. Op het moment dat Jager wakker werd in het ziekenhuis, had hij maar één doel: weer kunnen lopen. Dat bleek na herstel moeilijk tot onmogelijk, maar met behulp van een exoskelet kan hij af en toe toch weer een blokje om maken.

Een exoskelet is een soort looprobot voor mensen die door een dwarslaesie of een hersenbloeding weer moeten leren lopen. De sensoren en de computer in het skelet zorgen ervoor dat iemand weer kan bewegen. Het frame zorgt ervoor dat de benen in de juiste positie worden gehouden en bewegen.

Traplopen
Tijdens zijn revalidatie hoorde Jager over het exoskelet. “Om eentje te kunnen aanschaffen ben ik een stichting begonnen om geld bij elkaar te krijgen. Daarmee heb ik er zelf een kunnen kopen, waarmee ik kan lopen. Het is geen vervanger voor mijn rolstoel, het is voor nu een hulpmiddel waarbij ik rechtop kan staan en ongeveer vier uur kan lopen. Je kan er zelfs mee traplopen.”

Zijn droom is om een groter publiek kennis te laten maken met de exoskeletten en om voor meer mensen het pak beschikbaar te kunnen krijgen. Maar het hulpmiddel is duur, daarom is hij zijn eigen bedrijf begonnen om zijn droom te verwezenlijken. “Ik heb tijdens mijn studie gezien dat er meer mogelijkheden zijn dan ik al dacht. Daar komt ook mijn motivatie vandaan om dit misschien ook in Noord-Nederland te kunnen doen. Mijn ambitie ligt bij de medische skeletten, maar om die beter en goedkoper te krijgen begin ik nu met werk-exoskeletten.”

‘Technologieën lijken op elkaar’
Werk-exoskeletten zijn hulpmiddelen voor mensen met zwaar of fysiek werk. Het skelet ondersteunt bepaalde bewegingen waardoor deze als minder zwaar worden ervaren. Volgens Jager valt hier ook nog veel winst te behalen. “De technologieën lijken op elkaar, maar toch is het anders. Ik zie hier ruimte voor verbetering en daar ga ik mee aan de slag. Daarmee kan ik het verschil maken om zo geld in te zamelen voor de ontwikkeling van medische exoskeletten.”

Zijn droom blijft toch om het medische exoskelet voor meer mensen beschikbaar te krijgen. “Maar voor nu hoop ik dat ik mensen kan helpen hun werk makkelijker en beter te maken en ze weer een glimlach te geven.”

TechHub Assen
Jager krijgt daarbij hulp van TechHub Assen. “Dennie is ook al bij de Health Hub in Roden geweest. Daar kon hij alleen medisch geholpen worden”, vertelt Jan de Morrée, programmaleider van TechHub Assen. “Wij kunnen hem helpen bij het technische aspect van zijn hulpmiddelen. Zo kunnen wij sensoren aanbrengen op de werk-exoskeletten. Om zo zijn producten meer marktrijp te kunnen maken.”

TechHub Assen helpt startups op technisch gebied. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met Ik Ben Drents Ondernemer, een initiatief van de provincie Drenthe om de Drentse economie te stimuleren.

Op de website van RTV Drenthe staat een reportage over Dennie en zijn exoskelet. Klik hier om die te bekijken.