Menu Sluiten

Museum Plus Bus brengt kunst naar ouderen in Drenthe

Door de coronacrisis hebben veel ouderen minder activiteiten en krijgen ze minder bezoek. Daarom brengt de Museum Plus Bus kunst uit musea naar hen toe.

Foto © RTV Drenthe

Door: Romy Posthumus

“Voor de coronapandemie brachten wij groepen ouderen naar musea die daar anders niet konden komen vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving of financiële situatie. Vanwege corona hebben we ons concept omgedraaid en brengen we het museum naar de ouderen”, vertelt projectmedewerker Elise van Schaik.

Enthousiast

Verschillende grote musea hebben een replica van een bekend kunstwerk uitgeleend voor het project ‘Topstukken on Tour’. “We brengen vier kunsten voor twee weken naar een verzorgingshuis of buurthuis. Ook komt er een museumdocent naar de locatie toe om wat te vertellen over de kunstwerken.”

“De mensen zijn heel enthousiast”, vertelt Van Schaik. “Zeker de afgelopen periode was het één van de eerste activiteiten die ze konden organiseren. Mensen vinden het heel fijn dat er wat nieuws van buiten naar binnen komt.”

Mooie verhalen

Ook zijn er mooie verhalen losgekomen, vertelt ze. “Een vrouw van 102 jaar was nog nooit in een museum geweest. Onze tentoonstelling kwam bij haar op bezoek en ze vond het fantastisch, ze zei dat ze het al veel eerder had moeten doen. Mooi dat je op zo’n leeftijd mensen toch iets moois kan bieden.”

Tussen 11 augustus en 15 oktober zijn de senioren in Drenthe aan de beurt. De Museum Plus Bus komt langs in Norg, Assen en Roden.