Menu Sluiten

Motorclub Assen bestaat 100 jaar

Motorclub Assen en Omstreken bestaat dit jaar honderd jaar. De club is in 1922 opgericht en is de grondlegger van de TT die sinds 1925 in Assen wordt gereden. 


De Motorclub Assen en Omstreken bestaat dit jaar honderd jaar 

Foto © Motorclub Assen en Omstreken 

De eerste TT race werd op 11 juli 1925 over een parcours met een lengte van 28,4 kilometer gereden. Niet over een glad gestreken circuit, maar over klinkerwegen tussen Drentse dorpen. Tijdens deze eerste race was er zelfs een stuk onverharde weg in de traject opgenomen. De route liep over Borger, Schoonloo en Grolloo. Deze eerste race werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een 500 cc Norton met een gemiddelde snelheid van 91,4 kilometer per uur.

Festiviteiten 

Rondom het honderdjarige bestaan van de club komen geen grote festiviteiten laat voorzitter Martin de Gries weten. “Aan het eind van het jaar komt er een besloten feest voor de leden en donateurs, maar grote festiviteiten komen er niet. Eigenlijk wilden we tijdens het WK IJsspeedway in de Thialf wat doen rondom ons honderdjarig bestaan, maar toen brak de oorlog uit in Oekraïne. Daarom hebben we besloten om op dat moment geen festiviteiten te organiseren.” Een andere reden om op dat moment niks te organiseren, is omdat deelnemers uit Rusland en Wit-Rusland niet mee mochten doen aan het WK. 

De Gries is vooral blij dat de activiteiten die de club normaal doet, na twee jaar weer door kunnen gaan. Zoals de Dutch Motor Classic in de week na de TT. “Het Duitse Klassik Motorsport is de hoofdorganisator en promotor van deze serie. Samen met Klassik Motorsport organiseren wij alweer enkele jaren de Dutch Classic op het TT Circuit. De wedstrijdserie kent een zeer groot deelnemersveld, zo rond de vijfhonderd en bestaat uit diverse klassen. Van tweetakten tot viertakten, van tweewielers tot driewielers, van 50cc tot 1000cc. Veelal uit de 80er en 90er jaren.”

“Om het weekend goed af te sluiten staat op zondag 3 juli een deel van het TT-circuit in het teken van de 50cc-tweewieler die jarenlang het straatbeeld in Nederland bepaalde. Van alledaagse brommers tot inmiddels zeer zeldzame modellen. Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor één dag terug naar hun ‘brommertijd’ en met zoveel bromfietsen wacht hen wellicht zelfs een hereniging met het type brommer dat ze vroeger hebben gereden. Waarschijnlijk gaan we dit evenement elk jaar organiseren. Het was de bedoeling om het tweejaarlijks te doen, maar er is veel animo voor het evenement”, vertelt de Gries. 

TT Toertocht en Nightride

De Motorclub houdt ook ieder jaar de TT Nightride en de TT Toertocht. Ook dit jaar mogen deze twee evenementen weer doorgaan. Deze rides zijn onderdeel van het TT festival en de motorclub draag zijn steentje bij. De Nightride wordt gehouden op de vrijdagavond voor de TT. Hierbij worden de meerijdende motororen toegezwaaid door het publiek in de Asser binnenstad. Bij de Toertocht wordt er vrijdag overdag een route gereden door de Drentse landschap. 

Daarnaast is de motorclub ook initiatiefnemer van het WK IJsspeedway in Heerenveen en van het Europees Kampioenschap Mini Road Racing. Die wordt wederom in Nederland op de TT Junior Track in Assen verreden.