Menu Sluiten

Mogelijk weer wolvenaanval; deze keer schapen in Amen aan de beurt

De wolf heeft mogelijk weer toegeslagen in Drenthe. Dit keer in Amen, bij de gebroeders Hatzmann. Acht schapen en een lammetje raakten gewond. Een van de schapen kon uiteindelijk gered worden, de rest is na de aanval ingeslapen.

Het gaat nog om een vermoedelijke van een aanval van de wolf. Er is DNA afgenomen door BIJ12, maar de uitslag daarvan is nog niet bekend.

Foto © Omroep Assen/Esmée Söllner

‘Vijfde keer dat dit gebeurt’

Het is voor schapenhouders Hatzmann niet de eerste keer dat ze de wolf op visite hebben. “Dit is al de vijfde keer dat dit is gebeurd. In totaal zijn er al zeventig dieren gegrepen. Heel sneu, wat voor werk de wolf hier doet in Nederland. Niet alleen voor de dode schapen, maar ook voor de andere schapen in de kudde. Die zijn nu in de stress, en kunnen voorlopig niet meer terug in hun vertrouwde omgeving.”

“Het is verschrikkelijk om je dieren zo te zien. Daar doe je het niet voor. Je hebt wat met dieren, anders word je geen boer. En als een ander dier dan zomaar eraan mag vreten, dan doet dat wat met je. Het is niet leuk en heel frustrerend”, vertelt de geëmotioneerde Hatzmann.

Van de acht aangevallen schapen, kon er eentje behandeld worden. De rest is door de veearts geëuthanaseerd. “Hopelijk kan dit schaap weer helemaal herstellen en overleeft hij het.” De andere schapen van de kudde worden van de huidige locatie weggehaald en in een andere wei losgelaten.

Terugkeer van de wolf

Angst voor de wolf is er altijd, vertelt Hatzmann. “Je weet niet of de wolf hierna terugkeert, maar die kans is er altijd. Je kunt je er ook niet op voorbereiden, door de schapen bijvoorbeeld eerder uit de wei te halen.”

Desondanks is er wel nagedacht over maatregelen om de wolf buiten de deur te houden. “Maar een afzetting is voor ons niet te doen. Alleen dit perceel is al zes of zeven hectare groot. En we hebben ook nog andere kuddes. Dat is financieel niet te doen. En ‘s nachts naar binnen, daar hebben we een dagtaak aan.”

En de wolf weet ook wel een oplossing te vinden voor een hekwerk om zijn schapen. “Dan gaat hij wel naar de buurman, die geen hek heeft.”

‘Wolven bijten vaak in de hals’

Voor veearts Robert Fikse is dit niet de eerste keer dat hij schapen zo toegetakeld ziet. “Het komt steeds vaker voor. Een paar jaar terug had je dit nooit en de laatste tijd zien we regelmatig dit soort meldingen voorbijkomen. Soms is het elke drie á vier dagen dat een wolf toeslaat, en andere moment is het weer rustig.”

Volgens Fikse is het een grote kans dat het om een wolf gaat. “Dat kun je vooral zien aan de beet. Een wolvenbeet is typisch een beet in de hals. Dat is bij deze schapen ook goed te zien. Bij deze schapen heeft hij ook nog een aantal in de kont gebeten.”

De beet in de hals is voor het schaap funest. De overlevingskans is dan nul. Daarom worden de meeste schapen ook geëuthanaseerd na een beet. Bij een andere beet, zoals alleen in de kont, kan de schaap met goede verzorging en medicatie wel herstellen.