Menu Sluiten

Miljoenen beschikbaar voor herstel Drentse natuur

De provincie Drenthe heeft ruim zeventig miljoen euro gekregen van het Rijk voor het versterken van stikstofgevoelige natuur. Met dit geld wil de provincie de natuur de komende drie jaar verder versterken en verbeteren.

Foto © RTV Drenthe

Door: Romy Posthumus

De Drentse natuur versterken, met name de stikstofgevoelige gebieden, is het belangrijkste doel van het Programma Natuur. Verschillende maatregelen, groot en klein, moeten er de komende jaren voor zorgen dat de achteruitgang van de Drentse natuur wordt stopgezet en dat er een onderling verbonden natuursysteem ontstaat.

Drenthe telt veertien Natura 2000-gebieden, ofwel beschermde natuurgebieden, waarvan er twaalf stikstofgevoelig zijn. De planten en dieren die in de natuurgebieden leven zijn niet opgewassen tegen de verzuring van de bodem die door de stikstofdepositie ontstaan. Hierdoor komt de biodiversiteit onder druk te staan.

Goede samenwerking

Gedeputeerde Henk Jumelet: “Drenthe heeft een grote opgave bij het herstellen van de natuur en bij het voorkomen dat tal van karakteristieke plant- en diersoorten uit Drenthe en Nederland verdwijnen. Samen met onze partners pakken wij dit voortvarend op. Zij staan al in de startblokken om deze grote opgave uit te voeren. Onze goede samenwerking is voor deze impuls voor de natuur essentieel.” 

Het programma is opgesteld in samenwerking met de waterschappen en de betrokken eigenaren: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en het Drents Particulier Grondbezit. Bij de uitvoering zijn alle partners in het landelijk gebied betrokken vanuit onder andere natuur, landbouw, water en recreatie. 

Na de zomer aan de slag

De prioriteit binnen het programma ligt de komende drie jaar op het verbeteren van de kwaliteit van bestaande natuurgebieden, op verbetering van de waterhuishouding en op het versnellen van functiewijzigingen en inrichting binnen de bestaande afspraken. De concrete uitvoering vindt plaats in acht deelgebieden. Gelijk na de zomer kan gestart worden met de uitvoering van de maatregelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.