Menu Sluiten

Militairen Luchtmobiele Brigade blijven langer in Roemenië

De 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade die momenteel in Roemenië op oefening zijn, blijven daar in ieder geval nog tot eind april. Dat de oefening van de militairen verlengd wordt, gebeurt vooral om Russische troepen af te schrikken in de oorlog met Oekraïne.

Foto © ANP

De militairen die nu in Roemenië zijn, komen van de Johan Willem Frisokazerne uit Assen. De stoottroepers uit de Drentse provinciehoofdstad keren eind deze week terug en zullen worden vervangen door collega’s met andere specialismen van de kazerne in Schaarsbergen laat RTV Drenthe weten.

Russische dreiging

Oorspronkelijk zouden de luchtmobiele militairen twee weken lang helikopteroperaties en schietoefeningen doen in Duitsland, maar door de Russische dreiging aan de oostkant van het NAVO-verdragsgebied is die training naar Roemenië verplaatst. De militairen uit Assen vertrokken eind februari naar het gebied en werken daar samen met Amerikaanse en Roemeense collega’s.

Defensie legt in een verklaring uit dat de verlenging van de oefening bijdraagt aan geloofwaardige afschrikking vanuit de NAVO. Daarnaast zijn er goede trainingsmogelijkheden voor de Nederlandse militairen met onder meer Amerikaanse Black Hawk-helikopters.

Oefening in Texas

De militairen uit Assen hebben weinig tijd om bij te komen van de oefening in Oost-Europa. Begin april vertrekt een deel van hen naar Texas om daar deel te nemen aan de oefening American Falcon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.