Menu Sluiten

Miek Smilde, Bill Mensema en Lex Jansen over Dirkje Kuik

Vrijdag 14 februari interviewt Annette Timmer in café De Amer Miek Smilde. Miek Smilde schrijft als journalist al twintig jaar over recht en veiligheid. Uit eigen ervaring weet ze hoe het strafrecht is veranderd en steeds meer een publiek onderwerp is geworden. Voor haar roman ‘Dorsmans dood’ kroop ze in het hoofd van een rechter die iemand onterecht heeft veroordeeld. Door deze dwaling komt hij in gewetens-nood en gaat aan alles twijfelen.

Joep van Ruiten praat met Bill Mensema over zijn tiendelige romanreeks ‘Decade’ waarin de turbulente periode 1978-1987 wordt beschreven. De serie volgt twee uit Delfzijl afkomstige studenten. “Het is héél erg autobiografisch. De ergste dingen zijn allemaal waargebeurd. De minst erge dingen heb ik zelf verzonnen.” Deel 1 ‘Mannenborstjes’ is afgelopen najaar verschenen. Vers van de pers is ‘Het pact van de Pont Neuf’. Hierin staat de vrijheid centraal.

Uitgever Lex Jansen vertelt over werk en leven van de Utrechtse schrijver en beeldend kunstenaar Dirkje Kuik, die ruim vijftig jaar als man door het leven ging. Toen ze in 2008 overleed liet ze, naast haar uitgebreide literaire werk, een karakteristiek oeuvre na van grafiek, tekeningen en illustraties.

Dore Mulder verzorgt de muziek. De Literaire Hemel begint om 20.15 uur.


Foto (c) Aangeleverde foto

Miek Smilde (1966) studeerde Nederlands en rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is schrijver en onderzoeksjournalist. In 2011 verscheen haar non-fictiedebuut ‘Raarhoek’, over de geschiedenis van de naoorlogse psychiatrie. Gevolgd door de roman ‘Gloria in excelsis Deo’ (2013) en de poëziebundel ‘De achterkant van juni’ (2016). In 2015 schreef ze in opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid het boek ‘MH 17, onderzoek, feiten, verhalen’. Ze debuteert als romanschrijver met ‘Dorsmans dood’.

Een jonge vrouw is verkracht en vermoord. Miek Smilde kiest niet voor het perspectief van de dader of het slachtoffer, maar voor die van de rechter, Pieter Coorn, die door deze zaak in een existentiële crisis belandt.

Bill Mensema (1960), geboren in Delfzijl, woont in Groningen. Na het afbreken van de studie Nederlands begin jaren tachtig was hij zes jaar concertmedewerker in het Groninger poppodium Vera. Daarnaast zong hij in de rockband Crimes Of Nature. Inmiddels heeft hij verschillende romans op zijn naam staan, o.a. ‘Doem Dada’ (2008), ‘Fietsen met Bob Dylan’ (2009) en ‘Boem’ (2015) over liefde en aardbevingen.

In een cyclus van liefst tien romans beschrijft hij nu de ommekeer in het leven zoals dat eind jaren ’70/ begin jaren ’80 plaatsvond. Bill heeft een unieke schrijfstijl: vol ironie en zelfspot, met levendige en humoristische scènes, uitzonderlijke dialogen en gebeurtenissen die tegen de slapstick aanhangen.

Dirkje Kuik (1929-2008) werd geboren als William Diederich Kuik. In 1964 debuteerde hij als dichter met werk in Hollands Maandblad, waaraan hij ook als tekenaar en redacteur was verbonden. De doorbraak kwam in 1969 met ‘Utrechtse Notities’ waarvoor hij de Amsterdamse Prozaprijs kreeg. Daarna verschenen diverse verhalen- en gedichtenbundels, romans, thrillers en een toneelstuk. Kuik illustreerde eigen boeken, maar ook die van anderen. In 1979 besloot Kuik tot een geslachtsveranderende operatie. In artikelen, interviews en documentaires liet zij zich openlijk over haar geslachtsverandering uit en betoonde zich een activiste voor erkenning van transseksuelen. Lex Jansen leerde Dirkje Kuik goed kennen bij de totstand-koming van haar laatste boek ‘München ‘38.’

De Literaire Hemel, vrijdag 14 februari 2020 in café De Amer in Amen.
Aanvang: 20.15 uur. Toegang: € 15,00
Reserveren via reservering@literairehemel.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.