Menu Sluiten

Met de theatervoorstelling Mijn liefde is een koorts sluit Midden-Drenthe het jaar als culturele gemeente formeel af

Mijn liefde is een koorts is een voorstelling over vrijheid, eenzaamheid en hartstocht. Thema’s die op dit moment een grote rol spelen in de maatschappij. Regisseur Betsy Torenbos van theatergezelschap ROODPALEIS vindt het belangrijk om juist in deze tijd, met alle onzekerheden die de pandemie met zich mee brengt, mensen dichter bij elkaar te brengen. ROODPALEIS wil de gemeenschap met laagdrempelige en  professionele kunst verbinden. Zowel door bezoekers naar de voorstelling te laten kijken, als door mensen zelf deel te laten nemen aan het community art project. Er wordt speciaal een fluisterkoor ontwikkeld met  bewoners uit gemeente Midden-Drenthe! De voorstelling Mijn liefde is een koorts wordt opgevoerd van 10  t/m 18 juni 2021 in de Stefanuskerk in Beilen. De première vindt plaats op zaterdag 12 juni.

Foto © Aangeleverde foto

Waar gaat de voorstelling Mijn liefde is een koorts over? 

Het verhaal speelt zich af in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown van de coronacrisis. De onafhankelijke Susan, gespeeld door de 86-jarige actrice Nora Kretz woont in Beilen. Haar kleindochter Sonja, gespeeld door de actrice Rosa da Silva (34) zorgt voor haar. Bij vlagen is Susan helder en geestig en wil ze genieten van de tijd die haar nog rest. De rust wordt verstoord door de komst van haar oude geliefde Eddy, gespeeld door de acteur Dennis Rudge (60). De voorstelling wordt omlijst met muziek, dans en filmprojecties. Verbeelding, realiteit en flashbacks wisselen elkaar af in een muzikaal decor met medewerking van bewoners uit de  gemeente Midden-Drenthe.  

Shakespeare 

De voorstelling is geïnspireerd en gebaseerd op het sonnet van Shakespeare: ‘Mijn liefde is een koorts’. Dit 147e sonnet beschrijft de hartstochtelijke en ook vernietigende kracht van liefde. Torenbos: “de energie die je  het gevoel kan geven te vliegen, maar tegelijkertijd ook heel erg destructief kan zijn”. 

Community art project 

De theatervoorstelling Mijn liefde is een koorts is onderdeel van een community art project. Binnen het project vinden een aantal culturele activiteiten plaats waarbij verschillende doelgroepen met elkaar verbonden worden. Zo gaan een aantal scholieren uit Midden-Drenthe gewapend met camera en vragenlijst op bezoek bij oudere mensen. Ze leggen vast hoe de oudere generatie denkt over thema’s als vrijheid, eenzaamheid en hartstocht. Ook andere inwoners van Midden-Drenthe worden bevraagd op deze thema’s. En er worden vrijwilligers aangetrokken voor een fluisterkoor, voor theater en dans, voor algemene werkzaamheden en voor de catering.  

Bijzondere locatie 

De voorstelling zal plaatsvinden in de Stefanuskerk in Beilen. Het enige middeleeuwse monument in Beilen en één van de zes Dingspilkerken in Drenthe, de oudste kerkelijke stichtingen in de provincie. Momenteel wordt  de kerk volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor zowel kerkelijke als culturele activiteiten, met respect voor de betekenis die het gebouw eeuwenlang heeft gehad. Mijn liefde is een koorts is de eerste  theatervoorstelling in het nieuwe gebouw.

Juist in deze tijd 

De thema’s van de voorstelling spelen juist in deze tijd een grote rol in de levens van mensen. Met dit  community art project wil ROODPALEIS de gemeenschap van Midden-Drenthe betrekken en verbinden. Verbinding en saamhorigheid kunnen het gevoel van vrijheid vergroten, eenzaamheid verminderen en  hartstocht stimuleren. Alle activiteiten worden ingezet binnen de mogelijkheden die er op dat moment zijn. Alles tussen een theatervoorstelling en een gestreamde film is mogelijk. Vooralsnog zet ROODPALEIS in op het eerste. Maar is een fysieke voorstelling met 30 zangers en dansers op een podium niet mogelijk, dan wordt dat  creatief opgelost door bijvoorbeeld vooraf een aantal opnames te maken en deze via filmprojectie terug te laten komen. Uiteraard vinden alle activiteiten plaats binnen de RIVM-richtlijnen. 

Iedereen kan meedoen! 

Aan het project werken veel vrijwilligers mee zoals eerder genoemde scholieren en ouderen. Maar alle generaties kunnen meedoen. ROODPALEIS zoekt nog vrijwilligers voor het fluisterkoor, theatermensen en dansers, mensen voor algemene werkzaamheden, mensen die van koken houden en mensen die zich willen  laten interviewen over de thema’s van de voorstelling. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website: https://mijnliefdeiseenkoorts.nl/#aanmelden 

St. Be-wonder/ROODPALEIS 

ROODPALEIS is een professioneel theatergezelschap onder leiding van theatermaker Betsy Torenbos. Aan deze voorstelling werkt componist en arrangeur Bob Zimmerman mee. Hij is bekend van de tango compositie die hij arrangeerde voor het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. ROODPALEIS werkt in deze productie daarnaast nauw samen met de gemeente Midden-Drenthe, de Stefanuskerk, zorginstellingen en CS Vincent van Gogh uit Midden-Drenthe.  

Tijdens de laatste voorstelling van Mijn liefde is een koorts wordt ‘de sleutel’ van de culturele gemeente Midden-Drenthe overgedragen aan de nieuwe culturele gemeente van Drenthe: de gemeente Coevorden. 

Deze productie is gesubsidieerd door de gemeente Midden-Drenthe, de Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBFonds en Fonds Sluyterman van Loo.