Menu Sluiten

Lange rij bij leegverkoop stoffenzaak Jan Sikkes in Assen

Een lange rij van mensen stond vrijdagochtend voor de deur bij stoffenwinkel Jan Sikkes in Assen. De stoffenwinkel is failliet en houdt daarom een grote uitverkoop. 

© Omroep Assen/Gerrit Mennink

Door: Floor Visser

In de rest van Assen is het uitgestorven, maar in de Groningerstraat staan vijf minuten voor tien uur al veel mensen voor stoffen- en gordijnenzaak Jan Sikkes. Het zijn creatievelingen die nog één keer de kans grijpen om de laatste stoffen en gordijnen in te slaan. Ze gaan voor de helft van de prijs weg, omdat het bedrijf begin deze maand failliet is verklaard. 

‘Geen alternatief in de buurt’

“Heel erg jammer” vindt mevrouw Vos. De voormalig docent textiele werkvormen nam vaak een kijkje in de stoffenwinkel. “Er is hier geen enkel alternatief in de buurt te vinden. Dus waar moet ik nu heen om stoffen te kopen?” vraagt ze zich af. “Ik ben erg teleurgesteld.”

Ze is net aangesloten in de rij en bekend met de wachttijd. “Het duurt waarschijnlijk wel lang, maar dat heb ik er wel voor over. Ik heb het vorige week ook geprobeerd, maar dat was mij iets te gek. Dus nu nog maar weer een keer proberen”, lacht de vrouw. 

Even verderop staan twee vaste klanten al langere tijd in de rij te wachten. Ze zijn bijna bij de deur, waar een bewaker mondjesmaat klanten binnenlaat om op zoek te gaan naar de laatste lappen. Vanwege de drukte mag er een maximum aantal naar binnen. 

‘Een groot gemis’

“We zijn bijna aan de beurt, gelukkig” zegt een van de twee. De vrouwen maken zelf kleding, en betreuren daarom de sluiting. “Een groot gemis”, vinden ze. “Toen ik hoorde van het faillissement, baalde ik toch wel”, aldus de kleermaakster. Ook zij vinden dat er geen alternatief in de buurt te vinden is. “Online stoffen kopen is toch anders. Hier zie je tenminste wat je koopt.”

Het van oorsprong Friese bedrijf werd opgericht in 1934. Assen is de enige stad in Drenthe waar het bedrijf een winkel heeft. Ook in Drachten, Groningen en Zwolle zijn winkels. De uitverkoop duurt vijf weken en is op donderdag, vrijdag en zaterdag.