Menu Sluiten

Meer vraag naar alternatieven voor gas: ‘Als je nu bestelt, heb je in de winter een warmtepomp’

Gasrekeningen van 650 euro per maand. Daar kijken mensen niet gek meer van op, maar daardoor ontstaat er een run op alternatieven. Want die rekening, die wil iedereen omlaag krijgen. En dat merken ze bij installatiebedrijven, want daar is het erg druk.

© Omroep Assen/Esmee Söllner

Door: Esmee Söllner

Dat merken ze ook bij koeltechniekbedrijf Nijmeijer Koelt in Hoogeveen. “We hadden altijd al warmtepompen en airco’s, maar je merkt dat de vraag toeneemt door de situatie van nu in de wereld”, vertelt directeur Chéry Wortelboer. Met die situatie bedoelt hij de oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn de gasprijzen in het afgelopen half jaar flink toegenomen.

Alternatieve energiebronnen
Volgens Wortelboer krijgt hij allerlei vragen over alternatieven voor gas. “Je merkt dat iedereen bezig met alternatieve energiebronnen. Iedereen wil van het gas af, dus mensen gaan kijken naar airco’s of warmtepompen. Want een airco is eigenlijk een heel kleine warmtepomp. Ik vergelijk het met een koelkast. Die is van buiten warm en van binnen koud, dat is ook het principe van een warmtepomp. Die kan en koelen en warmte afgeven.”

Ook bij het Drents Energieloket in Assen staat de telefoon roodgloeiend met vragen van mensen, stelt Jelte Sikkema. “Het is zeker drukker geworden. Vanaf het moment van het aanvragen van een offerte tot de plaatsing. Overal zijn wachttijden. Ook bij ons zij die er al voor mensen die advies willen.”

‘Het gaat vooral om het financiële aspect’
Volgens Sikkema hebben mensen meerdere redenen om te verduurzamen, maar staat er één op dit moment wel bovenaan. “Het financiële aspect, dat hoor je op dit moment het meest. Maar er zijn verschillende argumenten om te verduurzamen. Sommige mensen willen van het Russische gas af, andere willen verduurzamen. Maar de gasrekening omlaag, dat is nu wel de voornaamste reden.”

Bekijk hier een reportage over alternatieven voor gas. 

Terugverdientijd
De investering om van het gas af te gaan is wel hoog, maar de terugverdientijd wordt wel een stuk korter. “Het is zo dat toestellen duurder worden, er is krapte op de arbeidsmarkt en de prijzen voor installatie gaan omhoog. Maar ook is het zo dat het rendement hoger is. De prijzen van gas zijn zoveel hoger dan van energie, dat doet iets met de terugverdientijd. Eerder was het ongeveer zeven jaar. Nu is het ongeveer vier tot vijf jaar als je zonnepanelen hebt en op stroom zit. De besparingen zijn nu zoveel hoger dan de investeringen”, vertelt Sikkema.

Ook Wortelboer stelt dat de terugverdientijd is teruggenomen. “In de branche hielden wij zeven tot acht jaar aan voordat je je investering eruit hebt. Een warmtepomp of een ander apparaat kan langer mee, zo’n vijftien tot twintig jaar. Door de idiote prijzen is het nu gewoon korter. Hoeveel precies, dat verschilt per huishouden.”

Leveren wordt lastiger
Door de drukte ontstaat er ook langzaam een gat in de voorraad bij Nijmeijer Koelt. “We merken zeker dat het lastiger wordt met leveren. Als je nu beslist om een warmtepomp te laten installeren, dan kunnen we in de winter nog mensen voorzien van een installatie. Bij airco’s is dat iets sneller, dan praat je over enkele weken totdat een apparaat hangt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.