Menu Sluiten

Mag het College het afwijken van het omgevingsplan?

Als zich geen verdere vertragingen voordoen, treedt de Omgevingswet 1 juli 2022 inwerking. Onder de oude wetgeving had het college de bevoegdheid delen van het bestemmingsplan te wijzigen. Het delegatiebesluit geeft het college de bevoegdheid het Omgevingsplan te wijzigen.

Janna Booij (PLOP) verbaasde zich over de bevoegdheid “omgevingsvergunningen die in afwijking van het omgevingsplan zijn verleend te vertalen en te verwerken in het omgevingsplan.” Zij was van mening dat plannen die in strijd zijn met het omgevingsplan juist niet kunnen worden goed gekeurd. Wethouder Karin Dekker betoogde dat ook onder de huidige wetgeving het college de bevoegdheid heeft om van het bestemmingsplan af te wijken. Ook in de Omgevingswet bestaat die mogelijkheid, maar ook in de nieuwe wet is die mogelijkheid gekoppeld aan een uitgebreide en zorgvuldige procedure.

Jannie Drenthe (SP) was van mening dat in het voorstel de participatie van omwonenden ontbrak. Wethouder Dekker zei dat dit voorstel betrekking heeft op de bevoegdheden van het college. De participatie van bewoners is in de Omgevingswet geregeld.

Voorzitter Wilfried de Jong concludeerde dat de raad zal instemmen met het voorstel en dat het in de raadsvergadering van volgende week als hamerstuk zal worden geagendeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.