Menu Sluiten

Maandag 2 mei: ‘Actie Niet Weggooien!’ in Assen en Nieuwlande 

Op maandag 2 mei wordt in Assen en in Nieuwlande de ‘Actie Niet Weggooien!’ georganiseerd. Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog. Heeft u thuis nog brieven, een dagboek, een tekening, foto’s of andere documenten of voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe liggen? Gooi deze niet weg! 

Foto © Aangeleverde foto

Van 13.00 tot 16.00 uur zitten bij het Drents Archief in Assen experts van het Drents Museum en Drents Archief klaar en in Museum de Duikelaar in Nieuwlande beoordelen experts van het onderduikersmuseum de documenten en voorwerpen. Ze geven tips om de objecten te bewaren voor de toekomst en ze kijken of deze eventueel geschikt zijn om op te nemen in een openbare collectie.  

Erfgoed van de oorlog

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief en het Drents Museum en Onderduikersmuseum De Duikelaar willen voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Langskomen met documenten en voorwerpen  

Heeft u materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Drenthe? Dan kunt u op maandag 2 mei van 13.00 tot 16.00 uur langskomen in het Drents Archief in Assen of in Museum de Duikelaar in Nieuwlande. De erfgoedinstellingen zijn benieuwd naar de herkomst, de betekenis en het verhaal achter uw documenten of voorwerpen.  

Het Drents Archief bewaart verschillende archieven van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Ook het Drents Museum heeft een bijzondere collectie erfgoed van de oorlog, waaronder een rijke verzameling insignes. Onderduikersmuseum de Duikelaar laat de geschiedenis van onderduikers en hun gastgezinnen zien. Aan de hand van deze documenten en objecten vertellen de organisaties verhalen over Drenthe in de oorlog, speciaal aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs.

Demonstratie educatieproject Oorlogsdagboek

Op 2 mei geeft het Drents Archief om 14.00 en 15.00 uur bovendien een demonstratie van het educatieproject ‘Het Oorlogsdagboek van Drenthe’. Met behulp van de nieuwste technieken verdiepen leerlingen zich in jongeren die de Tweede Wereldoorlog in Drenthe hebben meegemaakt. Een joodse jongen en een joods meisje, een hongervluchteling, een NSB-dochtertje en een jongen uit onderduikersdorp Nieuwlande legden hun herinneringen tijdens of na de oorlog vast in (dag)boeken, verhalen en interviews. Op basis van deze bronnen is dit educatieve project tot stand gekomen. Op maandag 2 mei kan iedere geïnteresseerde dit educatieve programma in Assen volgen.