Locatietheater Aan de andere kant filmt Molukse demonstraties en disco

Theaterproject Aan de andere kant (ADAK) brengt op 24 en 25 augustus Bovensmilde, Assen en Groningen in beroering. Voor de voorstelling over Moluks-Nederlandse geschiedenis worden filmscènes gefilmd die zich afspelen in de jaren ‘70. 

In Bovensmilde trekken de figuranten al hun discobewegingen uit de kast tijdens een scène in een discotheek, waar de gemoederen hoog oplopen. In de roerige jaren ‘70 heersten er onder jonge Molukkers heftige gevoelens vanwege de gebroken beloften van de Nederlandse regering aan de Molukkers in Nederland. Op de straten van Assen en Groningen wordt daarom een historische demonstratie gefilmd.

Foto
Demonstratie Molukse jongeren, 12 maart 1976 © Bert Verhoeff

Disco Inferno in Molo Oekoe
Op 24 augustus wordt in wijkcentrum Molo Oekoe in Bovensmilde een scène gefilmd in een discotheek. Op de muziek van Disco Inferno laten de jongens hun leren jacks en de meisjes hun dansmoves zien. Op 25 augustus staan om 10:30 uur meer dan 50 figuranten paraat bij het voormalige Groninger Museum (nu Academie Minerva) in Groningen. ’s Middags om 13:30 uur verplaatsen de opnames zich naar Assen, bij het oude gerechtsgebouw in het stadscentrum. Tussen de wijde broeken, zonnebrillen en lange haren waan je je in de jaren ’70. In die jaren vonden in Nederland regelmatig demonstraties plaats van jonge Molukkers die eisten dat de Nederlandse regering een onafhankelijke Molukse staat mogelijk zou maken, zoals ooit aan hun ouders beloofd was. De jaren ‘70 vormden de tijd waarin de nieuwe generatie Molukkers een plaats voor zichzelf uitkerfde in de Molukse gemeenschap en de Nederlandse samenleving. ADAK brengt deze tijd tot leven, om de filmbeelden te laten zien in de confronterende voorstelling Buitenspel.

Buitenspel
De voorstelling Buitenspel vertelt het verhaal van de Molukse familie Melanesy, van wie de zoon en dochter bijna volwassen zijn en hun eigen keuzes leren maken. De worsteling met de identiteit werd er niet gemakkelijker op door de onzekerheid waarin Molukkers leefden en het racisme waarmee zij dagelijks te maken kregen. Nog altijd wordt er weinig gesproken over deze moeilijke jaren waarin angst, woede en onbegrip soms de overhand hadden onder zowel Nederlanders als Molukkers.

Aan de andere kant
Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de complexe geschiedenis van de Moluks-Nederlandse bevolking. In 2018 trok de eerste voorstelling, over de eerste generatie Molukkers in Nederland, volle zalen en werd bekroond met de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In september wordt met het tweede deel, ‘Buitenspel’, het verhaal voorgezet met de tweede generatie. Aan de andere kant schuwt de moeilijke vragen niet, maar gaat vooral over verzoening, gesprek en de persoonlijke verhalen die samen de geschiedenis bepalen.

Kom kijken bij de opnames
Tijdens de opnames op 25 augustus zijn toeschouwers welkom. Tussen de opnames door is er ruimte voor vragen en gesprekken en natuurlijk foto’s met de figuranten die met spandoeken en luide slogans de twee noordelijke steden opschudden. Dat is ADAK: confronterend, een belevenis om over na te denken. Maar ook herkenbaar en persoonlijk. Het resultaat van de opnames is in september te zien in de voorstelling Aan de andere kant: Buitenspel, die op voetbalvelden in Groningen, Assen, Appingedam en Hoogeveen wordt gespeeld. Kijk voor meer informatie, speeldata en kaarten op www.adak-theater.nl.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.