Menu Sluiten

LOCATIE HERENBOEREN ASSEN BEKEND

In het voorjaar van 2018 is in Assen door een aantal personen het initiatief genomen om te komen tot een Herenboerderij in Assen.

Deze enthousiaste groep kartrekkers heeft de afgelopen 2 jaar niet stilgezeten. We zijn op zoek gegaan naar leden, hebben diverse informatieavonden georganiseerd en ons gepresenteerd op markten en braderieën rond Assen. Ook hebben we met allerlei instanties gesprekken gevoerd in onze zoektocht naar grond.

Foto (c) Aangeleverde foto

Team Herenboeren Assen is dan ook erg blij dat de gemeente Assen voornemens is ons met ingang van 1 november 2020 twintig hectare grond te verpachten in Rhee. (zie kaartje) Dit is wat Herenboeren Assen betreft een prachtlocatie op de zo gewenste fietsafstand van Assen. De gronden hebben een agrarische bestemming, waar de activiteiten van een Herenboerderij naadloos in passen. Inmiddels hebben wij de buurt geïnformeerd en hopen we in goed overleg met hen de plannen verder te kunnen uitwerken, zodat we op 1 november aan de slag kunnen.

Wat is een Herenboerderij ook alweer?
Een Herenboerderij is een professioneel kleinschalig coöperatief agrarisch bedrijf zonder bedrijfsgebouwen, met vleesrunderen, varkens, kippen, fruit en groenteteelt. De maximaal 200 gezinnen van de coöperatie zijn ‘eigenaar’ van het bedrijf en nemen een boer in loondienst die de werkzaamheden gaat verrichten. Een biologische bedrijfsvoering geldt als ondergrens. Van deze gronden kunnen 500 monden worden gevoed en de leden zijn zo producent én consument van hun eigen duurzaam en biologisch geteelde voedsel.

Herenboeren Assen maakt deel uit van Herenboeren Nederland, de organisatie die landelijk Herenboerderijen begeleidt en ondersteunt. Deze ‘back-up’ is erg handig. Zo hoeven we in Assen het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunnen we voortbouwen op de opgedane ervaring op de boerderijen die al draaien in onder meer Boxtel en Loenen. HB Nederland verwacht dat dit jaar nog zeker vier Herenboerderijen verspreid door het land van start zullen gaan.

Herenboeren Assen heeft op dit moment al 111 gezinnen die toegezegd hebben te zullen deelnemen. We kunnen definitief starten met minimaal 150 gezinnen, maar de ervaring leert dat het – nu ook de locatie bekend is – snel zal gaan met de aanmeldingen, dus wees er snel bij !

Meer informatie op www.assen.herenboeren.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.