LITERAIRE BUSTOUR NOORDENVELD

Een verrassend mooie tocht door Noord-Drenthe langs monumenten en bijzondere plekken die verbonden zijn aan Drentse schrijvers.

Noord-Drenthe werd al in de middeleeuwen Noordenveld genoemd. Hier wordt een eigen variant van het Drents gesproken, dat veel op het Gronings lijkt. Het landschap met zijn madelanden en diepjes was de inspiratiebron voor menig schrijver. Op vrijdag 28 juni rijdt een luxe touringcar langs de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Noord-Drenthe. Onderweg worden deelnemers verrast met pakkende poëzie en proza, zowel in het Drents als in het Nederlands. De bustour start vrijdag 28 juni om 9.30 uur in het Drents Archief en daar eindigt de tocht om 17.00 uur. De dagtocht wordt georganiseerd door het Drents Archief, Huus van de Taol en Arriva Touring en kost € 66 per persoon.

Foto © Aangeleverde foto

Bartje
De tocht begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding door literatuurkenner Harm Jan Lesschen. Bij het originele beeld van Bartje uit 1954 hoort de deelnemer over schrijver Anne de Vries en het internationale succes van zijn roman over het koppige Drentse ventje. Daarna vertrekt de bus naar Smilde. De eerste stop is bij de Koepelkerk met het monument dat is opgericht voor Jacob Israël de Haan. De geboren Smildeger was zijn tijd ver vooruit. Hij schreef als een van de eersten openlijk over een homoseksuele relatie. In Veenhuizen rijdt de bus door het rechtlijnige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid, het decor voor de bekende roman ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. De teksten op de gevels verwijzen naar de normen en waarden van de armenkoloniën. In Norg wordt een heerlijke lunch met literair toetje geserveerd.

Paaizermao
Na de lunch rijdt de bus naar Roden. Hier was Hindericus Scheepstra actief; schrijver van de kinderboeken over Ot en Sien die door Cornelis Jetses werden geïllustreerd. Bij havezate Mensinge wandelen de deelnemers naar het monument voor dichteres Vasalis. De tocht gaat verder door het mooie landschap rondom Foxwolde en Roderwolde. Onderweg is aandacht voor onderwijzer en dichter Peter van der Velde. Hij schreef in het dialect van Noordenveld onder meer het prachtige gedicht ‘Winter op de Paaizermao’.

Cultuurpaus
Peize is een uitstekende pleisterplaats voor een kopje koffie of thee met iets lekkers en bovendien de plek waar diverse Drentse schrijvers wonen en werken. Een van hen geeft een voordracht tijdens deze tussenstop. Op de terugweg naar Assen komen we langs de Picardthoeve in Rhee, woonplaats van Henk Prakke. Deze schrijver en ‘cultuurpaus’ was de stuwende kracht achter tal van initiatieven om Drenthe op cultureel gebied op te stoten in de vaart der volkeren.

Aanmelden kan via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.