Menu Sluiten

Leerlingenstop dreigt voor Internationale Schakelklas in Assen

De Internationale Schakelklas (ISK) in Assen van het Doctor Nassau College luidt de noodklok. De school barst door de forse instroom van vluchtelingen afgelopen jaar uit haar voegen. Ze hebben de gemeente in korte tijd al twee keer om extra lesruimte moeten vragen. En komende maand dreigt er zelfs een leerlingenstop, vanwege een tekort aan docenten.

Volgens directeur Karin Zwiers zit ze met de organisatie van de ISK Assen ‘in hoge nood’. “Qua huisvesting, bemensing en ook qua organisatie lopen we echt tegen de grenzen van ons kunnen aan.”

Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

Volverklaring

Er staan nu dertig leerlingen op de wachtlijst, en directeur Zwiers is bang dat deze lijst alleen maar langer wordt, zo vermeldt RTV Drenthe. “Ik hoop in februari weer met drie groepen te kunnen starten, om een deel van de wachtlijst weg te werken. Maar zonder extra docenten erbij, kom ik toch echt met een volverklaring. Hoe triest ik het ook vind. Maar als ik geen mensen heb en geen plek, dan houdt het op.”

Extra huisvesting is met behulp van de gemeente Assen voor dit schooljaar geregeld. Er is 60.000 euro uitgetrokken voor uitbreiding van extra lesruimte aan de Industrieweg. “Afgelopen voorjaar hebben we aan de Industrieweg een leegstaand kantoorpand betrokken, aanvankelijk alleen de eerste etage. Maar in oktober zaten we daar alweer vol, en nu hebben we de complete tweede etage er ook bij.”

Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

Twee locaties

Zwiers vindt het jammer dat ze met haar opleiding nu over twee locaties verspreid zit in Assen. “Handig en efficiënt is het natuurlijk niet. Maar een tweede leslocatie was hard nodig, want in ons schoolgebouw aan de Merwedestraat in Pittelo, waar we sinds 2016 zitten, barsten we al uit onze voegen. We zitten daar met 190 scholieren echt helemaal vol, en daar uitbreiden was niet mogelijk. Inmiddels hebben we er 160 vluchtelingenkinderen bijgekregen, dus zitten we nu op maar liefst 350 leerlingen.”

Nederlandse taal en burgerschap

Op de ISK krijgen de scholieren de helft van de week Nederlandse les. “Want zorgen dat ze de Nederlandse taal leren, is toch het belangrijkste wat we doen, dat is in feite de basis voor hun verdere opleiding”, aldus Zwiers. Verder volgen ze lessen in burgerschap. “Om ze te leren hoe het is om in Nederland te wonen en te leven. hoe je een baan zoekt, en dat soort zaken.”

Ook krijgen ze wiskunde, Engels, muziek, beeldende vorming en gymnastiek. “Eigenlijk alles wat leerlingen in het middelbaar onderwijs ook krijgen.” Bedoeling is dat ze na twee jaar ISK doorstromen naar het reguliere onderwijs, “als ze hier dan nog zijn. Want het kan ook zomaar gebeuren, dat ze eerder al teruggaan naar hun land.”

Docenten werven lastig

Zwiers is voortdurend bezig om voor haar school docenten te werven. “Maar het is heel erg lastig die te vinden. In de media gaat het voortdurend om het westen, waar dit soort problemen spelen. Maar hier is het dus net zo erg”, zegt ze. “We zijn blij dat we wat oud-leraren hebben weten te strikken die al met pensioen waren, maar die graag nog twee dagen in de week les willen geven. Als er meer van dat soort gepensioneerden zijn die ons voor een paar dagen willen helpen, heel graag.”
De leerlingen op de ISK Assen komen met name uit landen als Oekraïne, Syrië en Eritrea. “Maar we hebben zo ook uit Afghanistan, Iran, Irak, Jemen en Zuid-Amerika. Dus vanuit alle windstreken.” De uitdaging van lesgeven aan de vluchtelingenkinderen is volgens Zwiers vooral ‘hoe maak je je verstaanbaar voor kinderen die jouw taal niet spreken, en van wie jij de taal ook niet spreekt’. En waarbij Engels vaak ook niet de oplossing is. Dus dat vraagt wel iets van docenten.”

Kinderen zeer gemotiveerd

Volgens Zwiers is het lesgeven op de ISK ‘ontzettend leuk werk’. “En het geeft ook veel voldoening. De kinderen hier zijn zeer gemotiveerd om onze taal te leren. Want ze zijn hier ineens in ons land terecht gekomen, door de daden van volwassenen, waar zijzelf niet om gevraagd hebben. Het overkomt ze dat ze hun land moeten ontvluchten en ze willen graag zo snel mogelijk de taal leren.”

Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak

Hoop op wonder

Zwiers hoopt nog op een wonder. Zodat ze volgende maand richting betrokken gemeentes in Noord- en Midden-Drenthe niet hoeft te komen met de boodschap dat de ISK Assen ‘vol’ zit. Ze heeft minimaal vijf nieuwe docenten nodig, om de wachtlijst weg te werken. “En het liefst nog meer, om een nieuwe wachtlijst te voorkomen.”
Voor Zwiers is het als directeur ‘een moeilijk besluit’. “Je wilt de kinderen zo snel mogelijk helpen en ze lesgeven. Maar er is een grens. We hebben nu tachtig medewerkers, van wie 55 docenten. Verder gaat het om onderwijsondersteuners, leerlingbegeleiders voor extra hulp aan kinderen met problemen, conciërges en vrijwilligers. Zonder personeelsuitbreiding kan er echt niks meer bij.”
Voor Assen en omliggende regio zou dat betekenen dat de gemeentes zelf ergens onderwijs moeten regelen voor vluchtelingen van 12 tot 18 jaar. “Dan natuurlijk wel met behulp van onze expertise, maar op onze locatie kunnen ze in elk geval niet terecht. Maar ook de gemeentes zullen tegen het docententekort aanlopen, dus wat dan precies de oplossing zal zijn, geen idee. Ik vrees lange wachtlijsten”, besluit Zwiers.
Foto © RTV Drenthe / Margriet Benak