Menu Sluiten

Leerlingen met autisme runnen bioscoop

Bezoekers verwelkomen, popcorn scheppen en achter de kassa: leerlingen van de havo 1 klas van RENN4 De Atlas uit Assen hebben wel een hele bijzondere schooldag gehad. In plaats van een dag vol lessen, hebben ze gewerkt in een bioscoop. ‘Het is wel een beetje spannend,’ klonk het vanuit de leerlingen en de docenten.

Video © Omroep Assen / Esmée Söllner en Romy Posthumus

Door: Esmée Söllner en Romy Posthumus

Het gaat om een groep leerlingen die gediagnosticeerd zijn met het autismespectrumsyndroom (ASS). Deze jongeren hebben vaak al een achterstand in de maatschappij. Door een dag mee te lopen, krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen en beleven ze hoe het echt is in de maatschappij. Daarbij is veel hulp van leiders, de docent en ook van de medewerkers van de bioscoop.

Om helemaal klaar te zijn voor deze dag, hebben de leerlingen al enkele lessen gehad. Zo zijn de kinderen goed voorbereid en dat is fijn voor leerlingen die normaal helemaal in een structuur leven. Ardi Sanwikrama is de docent van de leerlingen en was bijna twintig jaar werkzaam in de bioscoop: “Het zijn normaal kinderen die niet zo goed zijn in groepen. Met dit soort dagen willen wij hun leven verbreden. Buiten de klas en buiten het schoolleven.”

‘Popcorn maker

Op alle facetten in de bioscoop zijn de jongeren ingezet. Zo is er iemand die de bezoekers welkom heet, wordt de popcorn vers bereid en klaargezet en mogen ze zelfs achter de kassa plaatsnemen. “Het is allemaal wel een beetje spannend,” zegt de nieuwe caissière. Na het oefenen met de teamleiders zijn de leerlingen wel klaar voor het echte werk, vinden ze.

De stagedag in de biosscoop is onderdeel van de stageweek die de leerlingen lopen. Eerder in de week zijn ze al werkzaam geweest bij bedrijven van familie en vrienden. Twee van de leerlingen hebben zelfs een looproute bedacht door Veenhuizen.

Maatschappelijk betrokken

Douwe Vos is de bedrijfsleider van de bioscoop en is helemaal enthousiast over dit project: ”Deze jongens en natuurlijk het meisje staan iets verder van de maatschappij af en omdat wij maatschappelijk betrokken willen zijn als bioscoop zijnde vonden wij dit een heel goed idee om te doen.”

Vos vindt het een hele leuke dag. ”Het is wel wat uitdagender dan ik had verwacht. Maar ik vind het wel echt super om te doen”, zegt hij. De kinderen, die allemaal tussen de 12 en 15 jaar oud zijn, zeggen gewoon waar het op staat. Dat is iets waar Vos erg van geniet.

De leerlingen mochten tot na de eerste voorstelling blijven, maar tijdens de pauze waren ze al aardig moe. Van alle inspanningen van de voorbereiding, maar ook van de spanning voor wat er nog gaat komen. Ze mochten namelijk ook echt meedraaien tijdens de eerste voorstelling. Dat is natuurlijk super spannend!