Menu Sluiten

Kunstwerken Mannes en DNK krijgen groot onderhoud

Het kunstwerk Mannes en het kunstwerk van Studio Roosegaarde bij De Nieuwe Kolk (DNK) worden aangepakt. Mannes zal in het najaar 2020 een tijdje van zijn plek moeten, zodat de gebreken aan onder andere de laklaag goed kunnen worden hersteld. Voor het kunstwerk DNK is de insteek dat het hersteld wordt voor de komende anderhalf jaar, en dat daarna gekeken wordt naar een nieuwe invulling van deze plek. Daarbij is het de wens om een verbinding te leggen tussen DNK en de binnenstad.

Testen hoe Mannes te herstellen     In de laklaag van Mannes zitten doffe plekken en de afwerklagen zitten op meerdere plaatsen los. De onderzoeken naar hoe Mannes het beste hersteld kan worden zijn nog niet afgerond. Het uitgangspunt is dat de oude laklagen worden verwijderd en Mannes van nieuwe afwerklagen wordt voorzien. Op dit moment wordt onderzocht of en welke herstelmethode op de lange termijn de beste oplossing biedt. Zo wordt met een testpaneel van hetzelfde materiaal en dezelfde detailleringen als Mannes gekeken naar het effect van langdurige invloed van het klimaat.

Mannes terug in voorjaar 2021     Waarschijnlijk kan het herstel van Mannes niet op locatie plaatsvinden en moet hij tijdelijk van zijn plek. Zoals het nu lijkt wordt hij in het najaar gedemonteerd en in een werkplaats hersteld. In het voorjaar 2021 kan hij weer terug naar zijn plek op het Stationsplein.

Onderhoud kunstwerk DNK     Bij De Nieuwe Kolk (DNK) staat sinds 2013 het lichtkunstwerk van Studio Roosegaarde. Het kunstwerk bestaat uit 15 interactieve lichtpilaren, die via sensoren reageren op aanraking of als er iemand langs loopt. Op dit moment werkt een aantal lichtpilaren niet naar behoren. Daar komt bij dat over anderhalf jaar groot onderhoud is ingepland. Het zou praktisch en kostenbesparend zijn om de reparatie en het groot onderhoud nu met elkaar te combineren.

Voorjaar 2022 einde kunstwerk DNK     Het college van B&W heeft zich gebogen over de vraag of het inderdaad gaat investeren in langdurig onderhoud, of gaat inzetten op het behoud van het kunstwerk tot voorjaar 2022 en daarna gaat kijken naar een andere passende invulling van deze plek. Het college heeft gekozen voor de laatste optie. Afwegingen zijn de grote investering die nodig is voor groot onderhoud en de kansen die de plek biedt voor een nieuwe invulling van deze buitenruimte om de DNK beter met de binnenstad te verbinden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.