Menu Sluiten

Kunstenaar stationshond Mannes naar de rechter om slecht herstelwerk

Q.S. Serafijn, één van de kunstenaars van Mannes, stapt naar de rechter. Volgens hem heeft de gemeente de stationshond dramatisch slecht hersteld, zonder zijn toestemming.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

De kunstenaar vindt dat de gemeente een ernstige inbreuk heeft gepleegd op zijn auteursrecht door Mannes volledig buiten hem om te herstellen. Zo is er volgens Serafijn niks meer over van de bijzondere kleurstelling en nervenstructuur van de hond.

De gemeente Assen kreeg van Serafijn tot medio vorige week om Mannes af te dekken of weg te halen. En vervolgens terug te brengen in de originele staat of opnieuw te laten bouwen. De gemeente gaat niet in op deze eis en vinden dat Mannes wel op deze manier hersteld heeft moeten worden, om erger verval te voorkomen. Na overleg met zijn advocaat heeft Serafijn dus besloten om nu toch naar de rechter de stappen. Wanneer de zaak daar wordt uitgevochten, is nog niet bekend. 

Reparatiekosten

Mannes kwam in 2018 voor het nieuwe stationsgebouw te staan. Na twee jaar raakte de zes meter hoge kunsthond al in verval. Het hout werd aangetast door kalk en ook de speciale beschermlaag liet los. Mannes werd uit elkaar gehaald en vervoerd naar Poly Products, een bedrijf uit Werkendam dat gespecialiseerd is in composieten.

Daar werd de huid van de reuzenhond verwijderd, opnieuw geschilderd, flink opgepoetst en voorzien van een nieuwe coating. Dit alles in opdracht van de gemeente Assen. De gemeente heeft de reparatiekosten voorgeschoten, maar willen dat de kunstenaars van Mannes de rekening krijgen. Hier loopt ook al een andere juridische procedure over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.