Menu Sluiten

Kunst van het afkijken: gekko’s, zandkasteelwormen en fluweelwormen

Na de succesvolle avond van het Natuurwetenschappelijk Genootschap Assen over biodiversiteit opnieuw een interessante bijeenkomst op maandag 10 februari. Het gaat over de kunst van het afkijken, het gaat over wat de natuur ons kan leren.

Voor Professor doctor Marleen Kamperman (Rijks Universiteit Groningen) is de natuur de grote inspiratiebron bij het ontwikkelen van materialen. Zij is polymeer technicus.  Polymeren komen overal in de natuur voor, in aardappelen, hout, dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt, omdat ze fantastische eigenschappen hebben.

Foto (c) Aangeleverde foto

Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. De worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat allemaal onder water. Geïnspireerd door de zandkasteelworm worden zeer sterke onderwaterlijmen ontworpen. Een andere inspiratiebron vormen de pootjes van gekko’s. Die pootjes zitten vol met kleine haartjes, waarmee deze dieren zich goed vast kunnen zetten op allerlei oppervlakken en ook weer gemakkelijk los kunnen laten. Marleen Kamperman en haar team ontrafelden een gedeelte van het hechtingsmechanisme van de gekko. Daaruit bleek dat relatief simpele structuren ook de hechting sterk kunnen beïnvloeden. De ontwikkelde materialen zijn geschikt voor toepassingen in robots, die om te bewegen zowel moeten hechten als moeiteloos weer los kunnen laten. En er zijn nog meer voorbeelden van verschillende fascinerende natuurlijke materialen.

Op deze bijeenkomst van het NWG in het Schakelveld aanvang 19.45 uur laat mevrouw Kamperman zien hoe deze voorbeelden vertaald worden naar nog meer nieuwe materialen.

10 februari 2020, Schakelveld, Witterhoofdweg 1 in Assen. Toegang gratis voor leden en geïnteresseerden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.