Menu Sluiten

Koffie uitdelen op Station Assen tegen eenzaamheid

Koffie uitdelen en een praatje aanknopen met een ander: het gebeurt te weinig en daar willen leerlingen van het Dr. Nassau College en de gemeente Assen verandering in brengen. De hele week worden op diverse plekken koffie uitgedeeld om eenzaamheid onder de aandacht te brengen.

Foto © Meint Brookman

Door: Romy Posthumus

Op donderdagochtend staan leerlingen van het Dr. Nassau College al vroeg op het station van Assen. In truien met ‘hoi’ erop, delen ze koffie uit aan voorbijgangers en knopen een praatje aan. Dit is onderdeel van de ‘Steljevoor’-campagne, een initiatief van NS en ProRail, in samenwerking met de lokale coalitie Een tegen Eenzaamheid. Het doel is meer contact maken met je medemensen, zodat iedereen zich vrolijker en minder eenzaam voelt.

Vijf kannen koffie

“We zijn al door vijf kannen koffie heen en we zijn twee uurtjes bezig”, lacht een leerling. De campagne wordt als start gezien van de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober. “We willen graag meer bewustwording creëren”, vertelt Janine Rinsampessy, beleidsadviseur van de gemeente Assen en betrokken bij de campagne. “39 procent van de volwassenen in Assen voelen zich eenzaam en dit is zelfs 50 procent onder ouderen in de stad.”

Maar ook voor jongeren is het een belangrijk thema. “Ik heb zelf eenzaamheid meegemaakt tijdens de coronacrisis”, vertelt een jongere die net een kopje koffie heeft gekregen. “En ik ken ook veel jongeren die daarmee te maken krijgen. Dus ik vind het heel belangrijk dat hier aandacht voor is.”

Iemand helpen

Volgens Rinsampessy wordt vaak gedacht dat in contact komen met anderen moeilijk is. “Maar we ontdekken hier eigenlijk hoe makkelijk het is. Je biedt iemand een kopje koffie aan en het contact is gelegd.”

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Ze heeft al veel mensen gesproken: iemand op weg naar haar eerste stagedag, iemand die slecht nieuws kreeg in het ziekenhuis en iemand die veel eenzaamheid ervaart en hier iets aan wil doen. “Wij hebben haar meteen geholpen en in contact gebracht met een buurtcentrum. Ik heb er niet bij stilgestaan dat je zo snel iemand kan helpen.”

Landelijk actieprogramma

Ook wethouder Jan Broekema (SP) van de gemeente Assen hielp vanochtend mee. “Het is een mooi initiatief. Zomaar een glimlach of een gesprekje kan heel veel betekenen als je je somber of eenzaam voelt. Er heerst toch nog wel een taboe op eenzaamheid en dit is een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen.” Hij benadrukt ook hoe corona een rol heeft gespeeld. Want hoewel veel Assenaren elkaar wel begroeten, is het mooi dat er echt contact wordt gemaakt met deze campagne.

De gemeente Assen heeft zich dit jaar, samen met diverse maatschappelijke partners waaronder het Dr. Nassau College en Vaart Welzijn, aangesloten bij het landelijk actieprogramma Een tegen Eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op verschillende manieren proberen ze de trend van eenzaamheid te doorbreken. De ‘Steljevoor’- campagne is de komende week op verschillende plekken in Assen te vinden.

Hier is de actie de komende tijd te vinden:

  • Donderdag 30 september: NS station
  • Dinsdag 5 oktober: winkelcentrum Kloosterveen
  • Woensdag 6 oktober ochtend: Dr. Nassaucollege
  • Woensdag 6 oktober middag: winkelcentrum Assen-Oost
  • Donderdag 7 oktober: Kloekhorststraat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.