Klimaatneutraal vastgoed een stap dichterbij

De gemeenteraad heeft in oktober 2016 besloten dat de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal moet zijn. Bovendien vraagt de rijksoverheid inzicht in wat er moet gebeuren om gemeenten klimaatneutraal te maken. Op de agenda stonden Masterplan Klimaatneutraal Vastgoed en de Pilot Verduurzamen Vastgoed.

Beide onderwerpen werden een week geleden ook al besproken in de consulterende vergadering. Maar nu moest er besloten worden.

PLOP herhaalde nogmaals dat eerst de Pilot zou moeten worden afgerond om een goede basis te leveren voor het Masterplan. Ook de VVD hamerde op dit aambeeld meer interactie tussen Pilot en Masterplan. Het CDA is er juist een groot voorstander van om met de Pilot te beginnen en die ervaringen mee te nemen in het masterplan.

Wethouder Karin Dekker verdedigt de voorgestelde aanpak, beginnen aan masterplan en Pilot. Het masterplan geeft globaal inzicht in wat moet gebeuren de komende jaren en wat het gaat kosten. Bovendien levert het informatie om de aanpassing van de gebouwen te combineren met de onderhoudscyclus. De Pilot is gericht op de directe aanpak. Het gaat om de combinatie van de staat van het gebouw, het energieverbruik en de mogelijke maatregelen het gebouw klimaatneutraal en aardgas vrij te maken. Gegevens die de Pilot oplevert worden in gepast in het Masterplan. De Pilot levert informatie voor de concrete maatregelen om het betreffende gebouw klimaatneutraal te maken.

De hele operatie kan wel versneld uitgevoerd worden, maar dan moet de raad daar geld voor beschikbaar stellen, betoogt wethouder Dekker.

Zowel het Masterplan Klimaatneutraal Vastgoed als de Pilot Verduurzamen Vastgoed werden unaniem door de raad aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.