Menu Sluiten

Klimaatalarm Drenthe

Zondag werd alarm geslagen voor het klimaat in de Gouverneurstuin in Assen. Om precies 15:00 uur klonk minuten lang lawaai van bellen, fluiten, ratels, trommels en andere lawaaimakers en luidkeels werd “Alarm, alarm voor het klimaat” gescandeerd.

Foto © Aangeleverde foto

De Coalitie Klimaatalarm Drenthe slaat dit alarm, omdat het klimaat in een wereldwijde crisis verkeert.
Alleen met drastische maatregelen in de komende 10 jaar kan de opwarming nog beperkt blijven tot 1,5 graad, zoals verwoord in het akkoord van Parijs. Dit alarm is bedoeld om de kiezers op te roepen om woensdag bij het stemmen het klimaat op één te zetten en te kiezen voor kandidaten die de klimaatverandering echt gaan aanpakken. Het is een gezamenlijke oproep van verschillende organisaties: milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Lokaal FNV, IVN, leerlingen van het Dr. Nassaucollege, Groene Kerk Assen en de Woonbond.

De kerken lieten zich ook niet onbetuigd. Zij luidden minutenlang de kerkklokken van de Jozefkerk, de Rooms Katholieke kerk en de Adventskerk in Assen en van diverse andere kerken in Drenthe. Assen was één van de meer dan 40 steden in Nederland waar op hetzelfde moment het Klimaatalarm werd geslagen.
In de Gouverneurstuin waren op borden 300 klimaatboodschappen te zien, afkomstig van inwoners vanuit heel Drenthe. Deze boodschappen konden op instemming rekenen van de bezoekers en passanten. Ze gaven mede aanleiding tot gesprekken over de noodzaak voor daadkrachtig klimaatbeleid. Of, zoals één van de boodschappen luidde: “Kies politici met een warm hart voor een koeler klimaat”.