Menu Sluiten

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan het veranderende klimaat en de schadelijke gevolgen ervan probeert te beperken.

De grootste wereldwijde risico’s worden veroorzaakt door milieu- en klimaatproblemen. Dat staat in de 15e editie van het ‘Global Risks Report’ van het World Economic Forum (WEF).  De drie grootste risico’s voor de wereld in de komende tien jaar zijn allemaal gebeurtenissen die te maken hebben met milieu en klimaat. 

Allard Foto (c) onderzoeksportal van de Hanzehogeschool

Het gaat om de volgende risico’s:

  1. Extreme weersomstandigheden
  2. Overheden en bedrijven die geen effectieve maatregelen toepassen voor klimaatadaptatie en mitigatie
  3. Biodiversiteitsverlies op grote schaal In het rapport staat dat klimaatverandering harder toeslaat en sneller plaatsvindt dan verwacht.

Zoals het er nu uitziet is de wereldwijde temperatuur in 2100 met 3 °C gestegen. Dat is twee keer zoveel als de temperatuurgrens die volgens klimaatexperts nodig is om de meest ernstige gevolgen te voorkomen. Andere gebeurtenissen met grote gevolgen die hoog op de risicoranglijst staan zijn: massavernietigingswapens, watercrises, grootschalige cyberattacks, grote natuurrampen en milieurampen die de mens veroorzaakt.

Het Humanistisch Verbond Assen en omstreken organiseert in de maand maart een lezing met discussie over de grote uitdaging die we als mensheid hebben om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Allard Roest gaat in op het onderzoek dat hij doet naar de noodzaak van aanpassing aan een veranderend klimaat. Welke aanpassingen zijn nodig? Wie zijn er mee bezig? Welke samenwerkingen zijn nodig om succesvol te zijn? Welke kansen en bedreigingen liggen er en welke instrumenten kunnen ingezet worden om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren. Hij zal daarbij de focus leggen op de ruimtelijke dimensie van klimaatadaptatie. Immers de effecten van klimaatverandering zijn voor een deel afhankelijk van de regio waar mensen wonen en de mate van klimaatadaptie hangt daarmee dus ook af van het perspectief en de beleving van klimaatverandering door de mensen die in die ruimte wonen en werken.

De lezing, gevolgd door discussie, vindt plaats op woensdagavond 18 maart 19:45 u. in “De Drentse Zaak”, Beilerstraat 24 Assen.

Vooraf aanmelden bij secr.hvassen@gmail.com is gewenst. Kosten: Leden van het Humanistisch Verbond € 5,00 niet-leden € 7,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.