Kleurendia’s van Asser verkeer in 1966

Oud-rijinstructeur Koeling bij Asser Historische Vereniging

ASSEN – Druk verkeer en overal parkeerplaatsen: in 1966 zag de binnenstad van Assen er heel anders uit dan nu. Rijinstructeur Jaap Koeling fotografeerde verkeerssituaties voor zijn theorielessen en maakte daarmee onbedoeld een historisch monument. Vrijdag 2 augustus vertelt hij daarover in de tijdelijke winkel van de Asser Historische Vereniging en natuurlijk laat hij zijn foto’s zien.

Foto ©
Asser Historische Vereniging

De Venestraat een voorrangsweg? Een smalle Witterbrug zonder verkeerslichten? Wel verkeerslichten op de Gedempte Singel? Auto’s in de Marktstraat? Winkeltjes naast het postkantoor in plaats van een straat? In 1966 was dat heel normaal. Rijinstructeur Jaap Koeling keek in 1966 niet naar de gebouwen, maar naar de straat. Het leverde een heel bijzondere serie kleurenfoto’s op, die hij gebruikte bij zijn theorielessen. Honderden Assenaren hebben hun rijbewijs bij hem gehaald.

Op vrijdagmiddag 2 augustus vertelt Jaap Koeling vanaf 14.30 uur over zijn werk en over de verkeerssituaties in het Assen van 1966. Foto’s van toen naast foto’s van nu laten zien hoe de situatie veranderd is. De presentatie wordt gehouden in de tijdelijke winkel van de Asser Historische Vereniging aan de Kruisstraat 18.

De pop-up winkel is nog tot en met zaterdag 24 augustus elke woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Op de vrijdagmiddagen zijn er om 14.30 uur leuke evenementen, zoals een Ghost Tour by light en fotopresentaties over ‘Assen verandert’ en ‘Water in Assen’. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.