Menu Sluiten

Kentekencamera’s in centrum Assen: ‘Pakkans 100 procent’

De gemeente Assen gaat vanaf 2022 meer kentekencamera’s plaatsen in voetgangers- en fietsgebieden in het centrum. Op dit moment wordt deze elektronische kentekenregistratie alleen gebruikt op de Brink.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

Alle aanvoerwegen in het stadscentrum die zijn aangewezen als voetgangers- en fietsgebieden, worden voorzien van Automatic Number Plate Recognition (ANPR) camera’s. Dit staat in een brief aan ondernemers in de binnenstad.

Gemotoriseerd verkeer in gebieden voor voetgangers en fietsers is alleen toegestaan binnen bepaalde tijden. Binnen deze ‘venstertijden’ kunnen leveranciers bijvoorbeeld laden en lossen. De gemeente laat weten dat gemotoriseerde voertuigen regelmatig in die gebieden zijn buiten deze gezette tijden. De handhaving door BOA’s op deze overtredingen blijkt volgends de gemeente onvoldoende om ‘ongewenste voertuigen in het voetgangersgebied tegen te gaan’.

Pakkans 100 procent

Om de binnenstad aantrekkelijk en veilig te houden voor voetgangers en fietsers gaat de gemeente daarom meer kentekencamera’s plaatsen. Deze camera’s registreren elk ongewenst voertuig die buiten de vastgestelde tijden een voetgangers- en fietsgebied inrijdt en geen uitzondering heeft op het verbod. “De pakkans is daardoor 100 procent.”

Op De Brink in Assen wordt al gebruik gemaakt van kentekencamera’s. Deze werden voor het eerst geplaatst in 2017 en in de eerste maand stond de teller al op 1200 boetes van 149 euro. Daarna kwamen er nog vele honderden boetes per maand bij. De gemeente plaatste meer duidelijke informatieborden waarna de boetes terugliepen.