Karin Dekker, we hoeven morgen niet van het gas af, maar in 2050

De Transitievisie Warmte heeft betrekking op de bebouwde omgeving, woningen en bedrijven. Hiervan heeft Assen ongeveer 32.000. Een belangrijk aspect van de Transitie Warmte is het ‘gasvrij’ maken van woningen. Voor het opstellen van deze transitie vraagt het college € 100.000 van de raad.

Harriët van Es (PvdA) pleitte weer voor het creëren van draagvlak. Het actief informeren van bewoners is ook een belangrijk aspect van deze transitie. Bovendien moeten de financiële drempels, voor bewoners die het niet kunnen betalen, worden weggehaald. Bas Ananias (SP) sloot zich hierbij aan. Draagvlak, betaalbaarheid en duidelijkheid zijn de kernwoorden voor succes.”

Roald Witteman (CDA) riep op de krachten te bundelen. Er zijn op het gebied van transitie veel ontwikkelingen gaande dus attent blijven. “Dat kan alleen als we flexibel zijn.” Hij stelde voor om in ieder geval de gemeentelijke gebouwen aan te pakken. “Dat is een goed voorbeeld en laat de bewoners zien wat mogelijk is.”

Volgens Bert Homan (VVD) maken de inwoners zich zorgen. “Wat moet ik doen als mijn cv-ketel nu moet worden vervangen. En is op dit moment een dure warmtepomp een goede investering?” Bewoners lijden onder sociale dwang en doen mogelijk uitgaven die ze niet kunnen verantwoorden.

Wethouder Karin Dekker temperde de negatieve woorden van de raadsleden met, “we hebben tot 2050 de tijd. We hoeven niet morgen van het gas af.” De wethouder was het eens met Witteman, “flexibiliteit is een sleutelwoord.” De plannen die we gaan maken zijn aanpasbaar als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen. De raad wordt hierbij nadrukkelijk betrokken. Zij waarschuwde de raad om niet voortdurend te wijzen op de bedreigingen, “maar vooral de verbetering van de leefbaarheid voor onze kinderen en kindskinderen te benadrukken.” Zij was het eens met de opmerking dat de meeste kwetsbare bewoners deze ontwikkelingen ook mee moeten kunnen maken.

Wethouder Dekker benadrukte dat het Drents Energie Loket de plek was om alle vragen over de energietransitie te stellen. “Vragen over kosten en technische vragen kunnen daar worden beantwoord.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.