Kanoet vliegt naar Duitsland in het kader van 10 jaar UNSECO Werelderfgoed

In het kader van 10 jaar UNESCO Werelderfgoed gaat de succesvolle jeugdtheatervoorstelling Kanoet van Drents JeugdTheater Garage TDI en Pier21 naar Duitsland. De voorstelling speelt 30 juni in Wilhelmshaven. De voorstelling geschreven door Bouke Oldenhof is vertaald in het Duits en zal worden gespeeld met boventiteling.

Kanoet van GarageTDI en Pier21© Rene den Engelsman

Afgelopen seizoen ontwikkelde en speelde Garage TDI samen met Pier21 de jeugdtheatervoorstelling Kanoet. Dit is een voorstelling over de Waddenzee, de wadvogels en het belang van de bescherming van dit kwetsbare gebied dat in samenwerking met het waddenonderzoeksteam van Theunis Piersma aan de Rijksuniversiteit en NIOZ, Texel werd ontwikkeld.

Kanoet zorgt ervoor dat kinderen (en hun ouders en grootouders) met andere ogen naar de natuur kijken. Theo Smedes speelt de rol van Mient, een jongen wiens vader onderzoek doet naar waddenvogels en die ervan droomt zelf te kunnen vliegen.

Terwijl het publiek binnenkomt, bereidt Mient een presentatie van zijn vader voor over waddenvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft zijn vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen… Uiteindelijk krijgt hij op verrassende wijze toch even contact met zijn vader. Hij blijkt op de Siberische toendra te zitten, bij een nest jonge kanoeten! Het is duidelijk dat zijn vader te laat gaat komen voor de presentatie, maar Mient bewijst dat hij zich – net zoals de kanoetenkuikens – goed alleen kan redden.

De voorstelling speelde in de maanden februari en maart voor alle groepen 5 en 6 uit het basisonderwijs van Assen. In totaal speelde de voorstelling al meer dan 150 maal in Friesland, Groningen en Drenthe. Komende zomer is de voorstelling nog meerdere malen te zien in onder andere Zeehondencentrum Pieterburen. Het Assense jeugdtheatergezelschap Garage TDI werkt in het najaar een nieuwe acteur in op de voorstelling, daarna volgt een tour door het land langs scholen en zalen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.