Menu Sluiten

Kadernota Kunst & Cultuur nieuwe impuls voor Cultureel Assen

De kadernota kunst en Cultuur was in een consulterende vergadering al uitgebreid besproken. Gisteravond [7 mei] werd de Kadernota aangenomen met de stemmen van PvdA tegen.

Afvoeren van agenda     Clemens Otto (50+) stelde voor om de kadernota van de agenda af te voeren. Het zijn volgens hem onzekere tijden. De samenleving moet alle ambities bijstellen. Het is onbekend wat ons te wachten staat. “Wij leven met hoop, maar op hoop bouw je geen kadernota, doe bouw je op feiten,” aldus Otto. Alleen de PvdA was het met 50+ eens. Het voorstel werd dus besproken.

Bert Wienen (ChrU) betoogde nogmaals blij te zijn met de toezegging dat er een vastgoednota komt en dat er extra aandacht komt voor kinderen en cultuur. Jannie Drenthe (SP) zei ook blij te zijn met de Kadernota en met spanning uit te kijken naar de vastgoednota, waarin de relatie gemeentelijk vastgoed en culturele en maatschappelijke organisaties wordt uitgewerkt.

Luc Rengers (PvdA) betoogde dat de kadernota hinkte op twee gedachten. Er wordt een bezuiniging van € 50.000 aangekondigd, maar de nota staat bol van de ambities. Er wordt wel geld uitgetrokken om de leegstand in de binnenstad aan te pakken, maar op cultuur wordt bezuinigd. Maar zowel de binnenstad als de cultuur zijn belangrijk voor de levendigheid en de aantrekkelijkheid van Assen. Hij wilde weten hoe de gesprekken met de nieuwe Culturele organisatie CAMPIS verliepen. De € 150.000 die zij vroegen, kon volgens Rengers gehaald worden uit de 1% regeling voor cultuur bij de aanleg van de tunnel De Maten en het bedrag dar was overgebleven van de aanleg van de FlorijnAs. Volgrens Remi Moes (D66) is de kadernota de basis voor de culturele identiteit van de stad. Hij riep het college op vooral aandacht te besteden aan de relatie jongeren en cultuur. Cultuur leeft dat blijkt volgens Moes uit de brief van CAMPIS. Dus college ga in gesprek met deze initiatiefnemers.  

Sjoerd Bakke (GrL) zag in de kadernota de mogelijkheid om de cultuur voor alle Assenaren toegankelijk te maken. Hij prees de laagdrempeligheid en de mogelijkheid om te komen tot culturele broedplaatsen. Hij riep het college op te zoeken naar nieuwe financieringsmogelijkheden.

De mogelijkheid te komen tot culturele broedplaatsen sprak ook Janna Booij (PLOP) erg aan. Zij pleitte voor een goede verdeling van de gemeentelijke subsidies. Nu gaat het grootste deel naar grote instellingen zoals DNK en het Drents Museum.

Anna Hendrikse (CDA) stelde vast in deze cultuurnota de basis is om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Zij stelde het college voor meer aandacht te besteden aan virtuele rondleidingen, nu door de coronacrisis de echte toegankelijkheid van veel culturele instellingen beperkt of zelfs onmogelijk is.

Uiteraard maakten de raadsleden zich zorgen om de gevolgen van de coronacrisis, niet alleen voor de cultuur, maar voor alle beleidsterreinen. Wethouder Bob Bergsma deelde die zorg. We stellen nu de visie op cultuur vast, maar kunnen pas later zien wat nog mogelijk is. De volgende stap is opstellen van het uitvoeringsprogramma. Dan zullen de financiële beperkingen duidelijk worden. Het uitvoeringsprogramma zal in overleg met het culturele veld uitgewerkt worden. Voor de zomer worden de hoofdlijnen aan de raad aangeboden.  

Wethouder Bergsma zei dat die bezuiniging van € 50.000 opgevangen zou worden door slimme verbindingen te maken met andere beleidsterreinen. Uiteraard gaan wij in gesprek met CAMPIS betoogde hij. “Wij nemen burgerinitiatieven serieus.” Het voorstel van Rengers om geld vrij te maken voor CAMPIS verwees hij naar de prullenmand. Het kunstwerk voor tunnel De Maten is al in uitvoering. En het is nog volstrekt onduidelijk hoeveel geld, van de door het rijk toegezegde subsidies, in Assen zal landen.

Bij de stemming bleek alleen de PvdA, 4 stemmen, tegen het voorstel te zijn. De fractie van 50+ die de kadernota niet wilde bespreken, stemde ook voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.