Menu Sluiten

Jongerencentrum in Kloosterveen na rumoerig jaar klaar voor opening

Jongerencentrum El Padrino in Assen kan zich opmaken voor een leuk openingsfeest op zaterdag 22 januari. Gisteren is de vergunning goedgekeurd voor de locatie op sportpark de Hoogspanning in de Asser wijk Kloosterveen.

Initiatiefnemer Gerwin Meertens is blij dat hij eindelijk kan beginnen (Rechten: RTV Drenthe / Esmée Söllner)

Initatiefnemer Gerwin Meertens is blij dat hij eindelijk kan beginnen (Rechten: Omroep Assen / Esmée Söllner)

Initiatiefnemer Gerwin Meertens van El Padrino is blij met het goede nieuws. “Na een jaar van onzekerheid is het fijn dat we nu eindelijk verder kunnen.” Het duurde even voordat de kogel door de kerk was, want de bestemming die op de locatie zat, een sportkantine op de bovenste verdieping, moest daarvoor gewijzigd.

Nog wel bezwaar mogelijk

Gisteren kreeg Meertens het goede nieuws van de gemeente dat de bestemming van ‘sport’ naar ‘maatschappelijk’ is gegaan. Er kan nog wel bezwaar worden gemaakt, maar het jongerencentrum kan volgens de gemeente gewoon open.

Wordt in een eventuele procedure het bezwaar toegewezen, dan kan het zomaar zijn dat het initiatief toch weer moet stoppen. Maar daar gaat Gerwin Meertens niet meteen vanuit. Hij wil de buren vooral te vriend houden, en bij eventuele bezwaren zoveel mogelijk tegemoet komen.

In gesprek met buurt

Rond de komst van het jongerencentrum in Kloosterveen was veel rumoer. Een groep buurtbewoners in Kloosterveen is er niet blij mee. Ze hebben zich verenigd in het Buurtbewonerscollectief De Hoogspanning. De buren zijn bang voor overlast in de straat van jeugd die naar het jongerencentrum gaat en weer terugfietst naar huis.

Meertens wil met de bewoners in gesprek om deze angsten weg te nemen. “We willen graag met ze meedenken. Als ze bang zijn voor overlast van fietsers door de straat, willen wij daarin best meedenken. Zo kunnen we kijken of de jongeren een andere fietsroute nemen of dat ze niet allemaal tegelijk weggaan bij het sportpark.”

Pilot van een jaar

Voor geluidsoverlast voor de buurt is Meertens niet bang. “De soos is bedoeld voor jongeren om samen te komen. Het is geen discotheek waar de muziek keihard aan staat.” Het jongerencentrum is een pilot voor een jaar. In eerste instantie kunnen er vijftig jongeren terecht, maar als het een succes is kunnen dit er 75 worden.

Jongeren van 13 tot en met 17 kunnen bij El Padrino ondermeer poolen, er is een PlayStation, maar het belangrijkste is samenkomen en chillen. Na het jaar wordt aan de hand van de ervaringen besloten of het initiatief doorgaat.

Duidelijke regels

Wel zijn vooraf duidelijke afspraken gemaakt met El Padrino over gedrag in en rond het jongerencentrum. Dat gebeurde in overleg met politie, handhaving en jongerenwerk. Zo moeten jongeren lid worden, zodat er contactgegevens zijn, en mag er alleen jeugd tussen de 13 en 17 jaar komen uit Kloosterveen. Alleen op zaterdagavond is de soos open tot uiterlijk half twaalf.

Deze afspraken zijn er gemaakt naar aanleiding van de reacties uit de buurt, en ervaringen en ideeën van Meertens zelf. “De meeste regels komen natuurlijk van onszelf. De jongeren moeten dit zien als een thuis, en daar gelden ook bepaalde regels. Dat is hier dus niet zo. Iedereen moet zich netjes gedragen en elkaar met respect behandelen”, aldus Meertens. Als iemand zich misdraagt, kan de toegang voor enkele maanden of zelfs voor altijd ontzegd worden.

Openingsfeest

Zaterdag 22 januari is er feest bij El Padrino waarbij wethouder Jan Broekema (SP) het centrum officieel zal openen. Omwonenden, jongeren en geïnteresseerden kunnen dan langskomen om te kijken. Op twee zaterdagavonden ervoor kunnen ze alvast proefdraaien, want op zaterdag 8 januari gaat het centrum voor het eerst open, als tenminste de coronamaatregelen het toelaten.

“Gelukkig zijn wij een buurthuis en die activiteiten mogen wel doorgaan. Dat staat in het boekje van demissionair minister Hugo de Jonge. Ook zijn onze jongeren die hier komen onder de 18 jaar en hebben ze voor een buurthuis geen coronapas nodig. Dus zit er voor ons toch nog iets positiefs aan de coronacrisis”, besluit Gerwin Meertens.

De reportage bij El Padrino is hier te zien. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.