Menu Sluiten

Jong in Assen: ‘Jongeren verdienen een plek’

Ruim 8000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar wonen in Assen. Met allemaal verschillende opleidingen, hobby’s, meningen en ideeën. Maar over één ding zijn veel jongeren het eens: er is weinig te doen in Assen. In de serie ‘Jong in Assen’ onderzoeken we wat er is en wat er mist in Assen. Deze keer bespreken we de initiatieven vóór jongeren.

Door: Romy Posthumus en Esmée Söllner

Naast initiatieven dóór jongeren zoals New Wave en Spot TV, zijn er ook ondernemers en ouders die vóór jongeren iets organiseren, zoals jongerencentrum El Padrino en Pand 17, waar binnenkort een club wordt geopend. Gerwin Meertens van El Padrino en Stefan Anjema van Pand 17 merkten dat er weinig te beleven is in Assen. Daarom besloten ze beiden om actie te ondernemen.

Financieel haalbaar?

Pand 17 is een sport- en uitgaanscentrum in Marsdijk. Je kunt hier bowlen, glowgolfen, squashen en binnenkort opent hierin ook een club genaamd Club 17. “Het wordt een uitgaanslocatie voor verschillende leeftijdsdoelgroepen. Wij focussen ons met name op 18+ en 21+. Maar daarnaast willen we ook avonden organiseren voor 15+ of zelfs nog jonger”, vertelt Tessa de Wilde, verantwoordelijk voor de evenementen, marketing en de club bij Pand 17.

Activiteiten en feesten organiseren voor jongeren is best ingewikkeld. De Wilde: “Jongeren geven veel minder geld uit dus je hebt veel minder budget om iets te organiseren. Daarbij heb je ook vaak, wat mensen zeggen, overlast. We willen een concept bedenken dat aansluit op de wat jongere wensen en wat ook laagdrempelig is qua kosten voor de jeugd.” 

”Voor ons is het wel moeilijk om dat financieel haalbaar te maken. Als je een bedrijf bent waar puur alleen je doelgroep 12-17 jaar is, dan kan je morgen je faillissement aanvragen”, zegt Stefan Anjema, directeur van Pand 17.

(tekst gaat verder onder de foto)

In Pand 17 komt binnenkort een club
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Daar komt bij dat er goed op alcoholgebruik gelet moet worden. Anjema: “We weten allemaal wel wat er om ons heen gebeurt in andere dorpen. Dat gaat wel eens fout. Daar moet je goed op letten. Je moet kijken hoe maak je een leuk feestje voor de doelgroep zonder dat er een heleboel ellende komt.”

Bij Pand 17 zijn ze druk bezig hoe ze deze feesten het beste kunnen organiseren. Maar één ding is zeker: de club gaat er komen en jongeren zullen welkom zijn. “Wij hebben een groot huis en ons verdienmodel ligt in het restaurant en bij het bowlen en glowgolfen. De club is voor ons een extraatje waarmee wij die doelgroep kunnen aanspreken”, zegt Anjema. Voor hem is het belangrijk dat jongeren een plek hebben in Assen waar ze veilig op stap kunnen gaan.

‘De peetvader’

Aan de andere kant van Assen, op sportcomplex De Hoogspanning bij Kloosterveen, is jongerencentrum El Padrino net geopend. El Padrino betekent ‘de peetvader’ en is een plek waar jongeren onder de 18 jaar op zaterdagavond samen kunnen komenzodat ze minder rondhangen op straat.  

El Padrino is opgericht door Gerwin Meertens, Joseba Meertens en Simon Hiddema. “Wij willen dat jongeren een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn en lekker kunnen hangen met vrienden en vriendinnen. Waar ze misschien ook met hun levensvragen terecht kunnen, misschien zitten ze ergens mee. Dan zijn wij er om contact te maken en te zien wat er in hun leven speelt”, vertelt Gerwin Meertens.

‘Zijn wie je bent’

Bij El Padrino kunnen jongeren poolen, PlayStation spelen, kaarten, wat drinken en contact maken met andere jongeren. Finn en Daniël hingen eerder vaak buiten met hun vriendengroep. Nu gaan ze op zaterdagavond naar El Padrino. “Het is hier gezellig en fijn dat je niet buiten hoeft te zijn. Je kunt hier leuke dingen doen en nieuwe mensen leren kennen”, zegt Finn. “Je kunt hier zijn wie je wilt zijn”, voegt Daniël toe.

(tekst gaat verder onder de foto)

Bij El Padrino kunnen jongeren uit Kloosterveen op zaterdagavond terecht
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Eerder had het jeugdcentrum een locatie aan de Balkengracht, maar daar stuitten ze op veel weerstand vanuit de buurt. “We zijn in het pand aan de Balkengracht druk bezig geweest. We hebben van alles daar gemaakt, zoals een pannakooi en een bar. Je kan het zo gek niet bedenken. Het was een perfecte plek voor de jeugd, waar zeker tweehonderd tot driehonderd jongeren terecht konden.”

Druppel op gloeiende plaat

Maar buurtbewoners kwamen in verzet en waren bang voor overlast. Samen met de gemeente ging El Padrino op zoek naar een nieuwe locatie die ze vonden op het sportpark. Ook hier waren buurtbewoners niet blij mee, maar de gemeente zette door en gaf het jongerencentrum de benodigde vergunningen.

El Padrino is alleen voor jongeren uit de wijk Kloosterveen en niet voor alle jongeren uit Assen. Daar is bewust voor gekozen. Meertens: “We hebben het over de jeugd tussen 13 en 17 jaar. Dan praten we over zestienhonderd jongeren in Assen. Als je een rondje loopt door de ruimte van El Padrino dan moet je een hele knappe kerel zijn om hier zestienhonderd jongeren in kwijt te kunnen. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen.”

Lidmaatschap

El Padrino werkt met lidmaatschap. Jongeren melden zich online aan en ontvangen een pasje waarmee ze naar binnen kunnen. Verder is er altijd een volwassene aanwezig om in te grijpen mocht er iets misgaan.

Meertens “Wij hebben één jaar apart gezet als pilot, dat hebben wij ook gekregen van de gemeente. Dit jaar moeten we kijken hoe het gaat en eerlijk tegen elkaar zijn. Als wij hier onze avonden kunnen hebben, de groep kunnen vergroten, contact kunnen maken met de jeugd en iets kunnen betekenen voor de buurt, dan is ons project zeker geslaagd.”

De serie ‘Jong in Assen’ bestaat uit vier afleveringen en is een samenwerking van Omroep Assen en RTV Drenthe. De volgende en laatste aflevering wordt gepubliceerd op 2 februari. De vorige afleveringen zijn gepubliceerd op 12 januari en 19 januari.