Ruim 8000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar wonen in Assen. Met allemaal verschillende opleidingen, hobby’s, meningen en ideeën. Maar over één ding zijn veel jongeren het eens: er is zo weinig te doen in Assen. In de serie ‘Jong in Assen’ onderzoeken we wat er is en wat er mist in Assen. Deze keer bespreken we de initiatieven die door jongeren zijn genomen.
Door: Romy Posthumus en Esmée Söllner
“Er wordt teveel over ons gepraat, maar er wordt te weinig actie ondernomen”, vinden veel jongeren uit Assen. Daarom zijn er enkele jongeren die zélf actie ondernemen of die geholpen worden door Assenaren. Zo zijn er verschillende initiatieven ontstaan als New Wave, Spot TV en kan de jeugd uit Peelo terecht bij Arie Kant in wijkcentrum ‘t Markehuus.
Pop-up feesten
Stichting New Wave is in 2019 opgericht door een aantal Asser jongeren die het uitgaansleven in de stad nieuw leven willen inblazen. Stijn Kamphuis is één van de initiatiefnemers: “We misten een plek als jongeren waar we kunnen hangen. Wij proberen die te krijgen, maar dat is lastig.” Daarom wil New Wave meedenken met de gemeente. Ook lijkt het ze leuk om een aantal keer per jaar feesten te organiseren op pop-up locaties in Assen voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar.
Op dit moment zijn ze zo’n anderhalf jaar in gesprek met de gemeente en andere organisaties, zoals Podium Zuidhaege. Maar de coronapandemie werkt niet mee: “Het is lastig wat we willen bereiken en de organisatie duurt lang. Wat begrijpelijk is, want wat wij vragen is best wel groot. Maar de meeste organisaties hebben wel veel zin om daadwerkelijk te beginnen.” New Wave hoopt dat ze, na corona, echt van start kunnen gaan.
Spot TV
Een ander initiatief dat is opgericht, is Spot TV. Grondlegger is Marten de Ruiter van Spraakmakend, maar alle medewerkers van Spot TV zijn jongeren uit Assen. Sinds begin vorig jaar maken zij online content die gericht is op Asser jongeren tussen de 16 en 20 jaar oud. Naast de online content hebben ze ook maandelijks een talkshow. Spot TV is gestart om de jongeren in Assen te laten zien wat er gebeurt. Met als doel: jongeren in Assen te motiveren, inspireren en te laten zien dat de stad bruist.
Niels Veldman is één van de medewerkers van Spot. Hij vind het belangrijk om andere geluiden te laten horen. “Zo hebben wij tijdens de Pride Week veel content gemaakt over diversiteit. Dat deze groepen zich ook gehoord en welkom voelen in Assen.” Daarnaast werkt Spot nauw samen met de gemeente en zijn ze druk bezig met een top tien van onderwerpen die spelen onder jongeren. Daaruit kwam naar voren dat er weinig te beleven is in Assen voor jongeren. Wat ze vooral missen zijn voorzieningen waar ze hun ei en creativiteit kwijt kunnen, zoals een club.
(tekst gaat verder onder de foto)
‘Het huis van en voor de wijk’
Naast de initiatieven die voor heel Assen gelden, zijn er ook initiatieven op wijkniveau. Zo werden er in Peelo ramen ingegooid, zwerfafval op straat gegooid en was er sprake van geluidsoverlast. Manager Arie Kant van ‘t Markehuus was er klaar mee en ging het gesprek aan met de jeugd. “Het leek hier wel een tweede vestiging van de McDonald’s. Ik dacht: nu is het klaar. Toen ben ik naar de jongeren toegegaan en heb ik ze gevraagd om bij mij binnen te komen. ‘t Markehuus is het huis van en voor de wijk, dus ook voor de jongeren.”
De vrienden van Peelo, zoals Kant de groep noemt, is niet alleen welkom om warm en droog binnen te zitten. Door geld van stichting STILA kunnen de jongeren ook wat te drinken krijgen.
Kant vind het belangrijk dat andere wijkcentrums zijn initiatief opvolgen. “Sommige van de hangjongeren hebben thuis niks of hebben geen goede thuisbasis, maar meestal is het verveling. Waardoor deze jongeren zoekende zijn. Ik wil ze graag een plek bieden waar ze met soortgenoten kunnen praten en dat jij als volwassenen ook contact met ze hebt. Zo kan je ook in de gaten houden of ze niet ontsporen. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, want naast een chillplek draaien een aantal van de jongeren nu ook mee als vrijwilliger achter de bar.”
De vrienden van Peelo
Dat vinden de vrienden zelf ook, vertellen Yente en Lisa. Zij horen bij de vriendengroep en zijn blij met de plek dat ze hebben gekregen in het wijkcentrum. Yente: “De oudste van de groep kwam met het voorstel. We vonden dat een beetje vreemd, want de meeste ouderen schrikken zich van ons af. Het is dan opeens heel raar dat iemand vraagt of wij binnen willen zitten en gratis drinken krijgen.” Maar tot nu toe zijn de meiden blij met de plek en doen ze ook vrijwilligerswerk voor het buurtcentrum.
De vriendengroep is ook veranderd. Ze bespreken nu meer elkaars problemen en helpen elkaar ook daarbij. Zo gaan ze het gesprek aan met Kant, maar ook met Mirjam van Vaart Welzijn. Lisa: “We zitten soms met z’n allen binnen om te praten over onze dag. Dan vertellen we ook privézaken. Dat gebeurde eerder eigenlijk nooit. Dit komt ook omdat de groep kleiner is geworden en iedereen elkaar begrijpt.” Maar soms kan dat lastig zijn, vult Yente aan. “Sommigen van ons maken dezelfde dingen mee thuis. Dan komen herinneringen weer naar boven, maar gelukkig kunnen we daar met elkaar over praten.”
De vrienden van Peelo zijn blij met de plek die ze gekregen hebben. Ze hangen minder op straat en komen minder in de verleiding om foute keuzes te maken.
De serie ‘Jong in Assen’ bestaat uit vier afleveringen en is een samenwerking van Omroep Assen en RTV Drenthe. De volgende afleveringen worden gepubliceerd op 26 januari en 2 februari. Op 12 januari is de eerste aflevering gepubliceerd.