Jeugd krijgt een unieke eigen plek in De Nieuwe Kolk

Onder de werktitel JiNk (Jeugd In Nieuwe Kolk) opent DNK in 2021 een nieuwe voorziening speciaal gericht op kinderen, tieners en jongeren. In de voormalige expositieruimte KINK gaat DNK een interactieve wereld ontwikkelen van waaruit activiteiten op het gebied van informatie, nieuwe media en talentontwikkeling worden aangeboden. De jeugdbibliotheek met alle digitale activiteiten waaronder het Jacklab verhuist hier ook heen.

Uitdagende omgeving     De ruimte moet naast thuis en school een ‘Third Place’ worden voor de jeugd in Assen, waar ze in een uitdagende omgeving worden geïnteresseerd voor taal en cultuur, door de kruisbestuiving met 21e eeuwse ontwikkelingen als Virtual Reality, 3D laserprinten, vloggen, podcasts en robotica.

“Klaslokaal”    JiNK biedt nieuwe faciliteiten in het “klaslokaal” van de toekomst, gericht op verschillende leeftijdsgroepen. Voor kinderen zullen er speel- en leervoorzieningen komen, naast de collectie kinderboeken. Voor tieners en jongeren worden laagdrempelige en aansprekende activiteiten, zoals serious gaming, techclubs en media-workshops, georganiseerd. DNK wil hiermee jeugd in Assen nog meer ruimte en aandacht geven op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. JiNK maakt het ook mogelijk om samen met het onderwijs leerlijnen te ontwikkelen die woord, beeld en techniek verbinden. 

Voor de jeugd, met de jeugd     De gemeente stelt de vrijgekomen ruimte beschikbaar aan DNK. Wethouder Bob Bergsma is blij met deze nieuwe ontwikkeling en het feit dat DNK hierin wil investeren. “We zien kansen in dit plan om het aanbod van activiteiten voor tieners en jongeren te vergroten. Bovendien is het belangrijk dat onze jeugd zo goed mogelijk wordt voorbereid op een maatschappij waarin digitale vaardigheden en creatief denken steeds belangrijker zijn. Ik vind het mooi dat cultuur en educatie hier bij elkaar komen. Daarbij is het goed dat DNK in een zo’n vroeg mogelijk stadium jeugd wil betrekken bij de verdere opzet en organisatie van de activiteiten.”

Eigentijdse mogelijkheden     DNK gaat de komende tijd in overleg met de doelgroep en zal de ruimte aanpassen. JiNK gaat open zodra de aanpassingen zijn gerealiseerd en de coronamaatregelen dit toelaten. Directeur Hanneke Bruggeman is blij met de extra mogelijkheden die DNK straks kan bieden: “Wij kunnen kinderen en jongeren in Assen meer aandacht, ruimte en digitale en eigentijdse mogelijkheden aanreiken. JiNK zal zes of zeven dagen per week open zijn en de aantrekkelijkheid en levendigheid voor jeugd in Assen en in De Nieuwe Kolk vergroten.”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.