Jaap Zwart verzorgt slotconcert in Koepelkerk Smilde

Op donderdag 22 augustus geeft Jaap Zwart een concert op het fraaie van Oeckelen-orgel in de Koepelkerk van Smilde. Dit concert is tevens het laatste van de zomerserie orgelconcerten.

Foto © Aangeleverde foto

Jaap Zwart (1955) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart (1924-2001). Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano en orgel. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Aan het conservatorium van Amsterdam is hij docent binnen de vakgroep voor het hoofdvak theorie. In het kader van de internationale opleiding Muziek Als Vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geeft hij workshops vocale harmonie en improvisatie. Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodály.

Als concertorganist programmeert Jaap Zwart een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk.

Jaap Zwart is een veelgevraagd begeleider, ook als pianist. Van zijn spel verschenen meerdere cd’s, onder andere op de Bätz-orgels van de Domkerk in Utrecht en de Grote Kerken van Gorinchem en Harderwijk. Zijn laatste cd verscheen in 2014 waarop hij het gerestaureerde Adema-orgel van de Calixtusbasiliek in Groenlo bespeelt.

Het programma in Smilde start met twee onbekende componisten, Segond en Cellier, waarvan de composities ware juweeltjes zijn. Verder vervolgt hij zijn programma met een werk van Samuel de Lange, J.S. Bach en César Franck, waarvan de laatste het prachtige 3e koraal zal klinken.

In het programma zijn twee momenten ingelast waarbij zijn improvisatorisch talent ruimschoots te horen zal zijn. In de tweede improvisatie is het thema uit Canto Ostinato van Simeon ten Holt verwerkt. Kortom, een veelzijdig concert dat beslist de moeite waard zal zijn.

Het concert begint om 20.00 uur.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.