Menu Sluiten

Inwoners Drentsche Aa-gebied voor klimaatmaatregelen, maar niet in het zicht

Inwoners van het Drentsche Aa-gebied zijn voor klimaatactie in het gebied. Daarbij vindt een groot deel dat energieopwekking kleinschalig en niet zichtbaar moet zijn.

De Drentsche Aa
De Drentsche Aa. Foto: Natuur en Milieufederatie Drenthe

Dat blijkt uit een enquête onder 154 inwoners door het kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD). Meer dan de helft van de deelnemers woont 20 jaar of langer in het gebied.

Uit de vragenlijst blijkt dat 87 procent klimaatmaatregelen belangrijk vindt. Daarbij stelt bijna de helft dat energieopwekking vanaf afstand (beperkt) zichtbaar (40,5%) of niet zichtbaar (43,9%) mag zijn. Voor onzichtbare en kleinschalige maatregelen is meer draagvlak dan zichtbare en grootschalige maatregelen.

Zorgen over het gebied

Verder maken de bewoners zich zorgen over het gebied, bijvoorbeeld over de kwaliteit van drink- en grondwater en de afname van biodiversiteit.

De resultaten van de vragenlijst vormen de gespreksonderwerpen voor vervolgbijeenkomsten met inwoners.

Project de Energietransitie Drentsche Aa

In het project de Energietransitie Drentsche Aa ondersteunen BOKD en de Natuur en Milieufederatie Drenthe lokale groepen in het Drentsche Aa-gebied met het opstellen van verduurzamingsplannen. NoorderRuimte doet onderzoek naar hoe inwoners van het Drentsche Aa-gebied naar de energietransitie kijken. De enquête is de eerste fase, waarna drie fases volgen.

Ook zijn er kennissessies. Op woensdag 22 juni vindt er een kennissessie plaats over het verduurzamen van erfgoed, waaronder monumentale woningen.