Menu Sluiten

Interactief kunstwerk met spuitende fonteinen aan Kop van de Vaart

Spuitende fonteinen verbonden aan een waterorgel die bezoekers zelf kunnen bespelen. Aan de Kop van de Vaart staat sinds dit weekend een interactieve installatie, als onderdeel van kunstevenement Kunst aan de Vaart. 

Kunstenares Kitty Boon met haar team van techneuten Lucy Jongbloed en Mats Bakker © Omroep Assen/Floor Visser

Door: Floor Visser

Vijf spuitende fonteinen sieren de Kop van de Vaart in Assen. Wie goed kijkt, ziet dat de sproeiers verbonden zijn aan een doorzichtig orgel met computers en sensoren. Bezoekers kunnen met dit instrument zelf muziek maken en kunst ervaren door het te zien, horen en voelen. 

De opvallende installatie is het idee van kunstenares Kitty Boon, gemaakt in samenwerking met een team van techneuten, programmeurs en muzikanten. De hele zomer is het team bezig geweest met de opbouw. “De kunst moet weer opvallen en daarom is een groot gebaar nodig”, vertelt de kunstenares. “In de pandemie is kunst voor beschouwers haast niet zichtbaar geweest. Kunstenaars en ook ik hebben doorgewerkt, maar konden hun werk nergens tonen. Kunst aan de Vaart biedt weer een podium en de gelegenheid om te kunnen tonen waar kunstenaars in hun eigen omgeving aan hebben gewerkt.”

Kunst aan de Vaart
Het kunstwerk vormt de opmaat voor de 15e editie van Kunst aan de Vaart, dat plaatsvindt op 10 en 11 september. Tijdens dit evenement stellen bewoners langs de Asser waterweg hun huizen en tuinen ter beschikking voor kunst. Dan exposeren 60, voornamelijk regionale, kunstenaars hun werken. Volgens voorzitter van de organisatie, Anneke Haar, is de manifestatie een goede manier om kunst toegankelijk te maken. “Er zijn veel mensen die van kunst houden, maar niet iedereen is in de gelegenheid om naar musea of exposities te gaan.”

De komende weken zijn er al kunstwerken te zien in en om de Vaart en langs het Kanaal, waaronder dat van Boon. Ook het gezicht van Kunst aan de Vaart is sinds vorige week te bewonderen bij de sluis van het Kanaal in Assen. 
Het orgel kan tot en met Kunst aan de Vaart worden bespeeld onder begeleiding van de kunstenares. Dit kan op werkdagen van 15.00 uur tot 19.00 uur (met uitzondering van woensdag 31 augustus en maandag 5 september) en in het weekend vanaf 14.00 uur. Tijdens Kunst aan de Vaart zal het orgel ook worden bespeeld door een muzikant.