In klimaatneutraal vastgoed op weg naar klimaat neutrale gemeente

Het college heeft een zogenaamd masterplan opgesteld om het gemeentelijke vastgoed klimaatneutraal te maken. In de consulterende vergadering van een week geleden is dit onderwerp uitgebreid besproken. De raad stemde na weinig discussie in met het masterplan.

Ronald Witteman (CDA) vroeg het college de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en kosten. Want het is niet onwaarschijnlijk dat het gepaard gaat met financiële tegenvallers. Het is een project van “al doende leert men.” Witteman drong er bij het college op aan dat wat “er geleerd wordt te delen met Assenaren die hun vastgoed willen verduurzamen.” Henk Santing (PLOP) sloot zich hierbij aan. “De gemeente moet de opgedane kennis en ervaring breed inzetten in Assen.” Santing zei dat gesprekken met de betreffende ambtenaren hem duidelijk hadden gemaakt dat het niet alleen gaat om klimaatneutraal maken van het vastgoed, maar dat deze hele operatie deel uitmaakt van en aansluit de meerjaren onderhoudsplannen. Deze verduidelijking doet PLOP voor het voorstel stemmen.

Wethouder Mirjam Pauwels zei dat Assen streeft naar een brede toepasbaarheid van de ervaring met klimaatneutraal maken van vastgoed. Het zal ingebracht worden in de Energie Transitie. En via die aanpak zal het landen in wijken en buurten en bekend worden bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) van wooncomplexen. Verder zal het college via publicaties werken aan de bewustwording met betrekking tot duurzaam en klimaatneutraal vastgoed.

Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.