IN HET SPOOR VAN PICARDT EN DE DRIE PODAGRISTEN

Een prachtige busreis door het dingspel Zuidenveld (Zuidoost-Drenthe) langs literaire hoogtepunten, fraaie landschappen en bijzondere beelden en monumenten die verbonden zijn aan Drentse schrijvers.

Zuidoost-Drenthe werd al in de Middeleeuwen Zuidenveld genoemd. Het zeer wisselende landschap met een rijk verleden was voor dichters en schrijvers een grote inspiratiebron. Op vrijdag 6 september rijdt een luxe touringcar langs de roemrijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Zuidenveld. Van Picardt en de Podagristen uit de 17e en de 19e eeuw tot Anne Doornbos, Aagje Blink, Max Douwes en Hans Heyting. Literatuurkenner Harm Jan Lesschen neemt de deelnemers mee door dit bijzondere deel van Drenthe. De bustour start vrijdag 6 september om 9.30 in het Drents Archief, waar de tocht eindigt om 17.45. De dagtocht wordt georganiseerd door het Drents Archief, Huus van de Taol en Arriva Touring en kost € 69 per persoon. Aanmelden kan via touring@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

De Drie Podagristen Foto © Aangeleverde foto

Brute moord

De bustour begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding op de geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’. Hierna vertrekt de bus via Rolde, waar Picardt ooit predikant was, naar Grolloo. Dit is het gebied waar de thriller ‘de Paddenvanger’ van Anne Doornbos zich afspeelt, waarin vier jonge mannen bruut worden vermoord. Ook zal het borstbeeld van Harry Muskee niet worden overgeslagen.

Mans Tierelier

Via Borger, waar de beelden van Harm Tiesing en Hans Heyting staan, wordt de tocht vervolgd naar Exloo en Odoorn. Hier wordt verteld over het werk van Tiesing en Heyting en dat van Johanna Bergman-Beins. Een volgende stop is in Klijndijk. Er zal worden stilgestaan bij het borstbeeld en werk van Max Douwes en hier laten we Mans Tierelier ‘’met zien dweellocht’’ ronddwalen. De tocht wordt vervolgd naar Emmen, naar dichter Gezinus Omvlee met zijn ‘Olleke Bollekes’ en de schrijver Peter Middendorp, die zijn verhalen deels in het huidige Emmen laat spelen.

Drie Podagristen

Na een heerlijke lunch rijdt de bus via Erica, de geboorteplaats van Anne Doornbos en Gerard Stout, naar Coevorden. Hier maken de deelnemers een korte wandeling over de Markt langs een aantal beelden uit de geschiedenis van Coevorden. In het Kasteel zal Jennie Lambers over haar werk (verhalen, Bijbelvertalingen) vertellen onder het genot van een kopje koffie of thee. Vervolgens zal het spoor van de Podagristen langs Dalen, Oosterhesselen en Zweeloo naar Assen worden gevolgd. Onderweg hoort u hoe de Podagristen hun intocht in genoemde dorpen beschrijven.

De tour begint om 9.30 in het Drents Archief. Instappen in Groningen is mogelijk vanaf de halte rondvaartboot tegenover het station om 8.45. In Assen kunt u instappen bij de Bonte Wever (Stadsbroek) om 9.15, hier kunt u gratis parkeren. Treinreizigers kunnen rechtstreeks aansluiten bij het Drents Archief, ingang Museumlaantje. Aanmelden kan via touring@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.