Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Clemens Otto van 50PLUS

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Clemens Otto van 50PLUS.

Clemens Otto 

Foto © 50PLUS Assen

“Ik heb het mooiste kleinkind van Assen”, zo begint Clemens Otto, lijsttrekker van 50PLUS, zijn verhaal. Hij is 68 jaar oud, getrouwd, twee zoons en één kleindochter. “Die willen wij een mooie toekomst bieden, daar maken wij ons hard voor.”

Vanuit de techniek is hij in Assen komen werken. Oorspronkelijk komt Otto uit Den Haag. In Assen heeft hij nog een aantal jaren bij een woningcoöperatie gewerkt voordat hij met pensioen ging. In zijn vrije tijd staat Otto wel eens op de golfbaan, mag hij graag voetbal kijken bij zijn zoon en speelt hij tennis.

Koopmansplein 

“Op het moment dat mijn pensioen in zicht kwam, liep ik over het Koopmansplein. Daar werden foldertjes van 50PLUS uitgedeeld. Ik dacht: dit boeit mij, hier kan ik iets betekenen. Dat is nu ongeveer zes jaar geleden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 haalden we gelijk drie zetels.”

Otto wil graag met mensen omgaan. Vooral welzijn en welbehagen van de mensen vindt hij belangrijk. Bij 50PLUS maakt hij zich hard voor de ouderen. “Want naast alle ouderen die het goed hebben, zijn er ook veel ouderen die elk dubbeltje moeten omdraaien. Daarvoor ben ik in de politiek gegaan. De ouderen passen zich aan de jongeren aan, maar ik vind dat de jongeren zich ook aan de ouderen moeten aanpassen. Die hebben Nederland groot gemaakt.”

‘Ouderen worden genoemd’

De afgelopen vier jaar heeft 50PLUS vooral veel geleerd van de tijd in de raad. Het was de eerste raadsperiode voor de ouderenpartij. “Het is voor ons vooral duidelijk geworden, dat je mensen moet meenemen in wat er gebeurt. Door duidelijke taal te praten. Dat zou voor ons een nieuwe vorm moeten krijgen. De ambtelijke taal is niet altijd makkelijk. Ook niet voor ons.”

Wat Otto belangrijk vindt, is dat ouderen nu genoemd worden in de raad van Assen. “Het draaide om jongeren. Wat ook belangrijk is, maar ouderen gingen hun station voorbij. Wij hebben de afgelopen vier jaar van alles gedaan om de ouderen weer op de kaart te zetten.” Daarnaast heeft 50PLUS een bijdrage geleverd aan het parkeerbeleid in Assen en de vernieuwing van het Koopmansplein.

Wonen en doorstromen

Het speerpunt deze verkiezingen: wonen. “Op dit moment is de woningnood ook voor ouderen vervelend. Er is geen doorstroming. Daarvoor moet er wel gebouwd worden. Daar hebben wij heel wat plannen voor. Ook binnenstedelijk. Bijvoorbeeld twee TT-torens als ouderenwoningen. Wij zijn een stad, met een dorps karakter. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Maar ik vind wel dat je iets mag uitstralen als stad. Zoals die TT-torens. Het zijn kleine ontwikkelingen, waarbij je af en toe wel buitensporig mag zijn.”

Andere belangrijke speerpunten van 50PLUS tijdens de verkiezingen zijn: eenzaamheid, groenvoorzieningen, armoede bestrijding voor ouderen, jongeren en duurzaamheid.

In het college

50PLUS zou graag na de verkiezingen in het college komen. ‘Wij zijn er klaar voor’, vertelt Otto. Het liefst wil 50PLUS samen met de partijen die nu in de oppositie zitten een coalitie vormen. ‘Een nieuwe start maken’, want volgens de lijsttrekker moet het niet vanzelfsprekend zijn dat je zolang regeert. De partijen met wie ze zouden willen samenwerken zijn onder andere Plop en ASSEN CENTRAAL. 

Als de partij in het college komt, moet ook de Formule 1 naar Assen komen. “Dat is ook voor het economische belang wat de Formule 1 ons kan brengen. Ook moet er een openluchtbad komen. Het kost zeker veel geld, maar je maakt er een hoop Assenaren blij mee. Van mij mag je de wielerbaan vol laten lopen met water, dan kan je lekker zwemmen. Die baan wordt gebruikt door een klein groepje mensen. En dat dak gaat zoveel geld kosten.” 

Het gehele interview met Clemens Otto is hier te beluisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.

Luister maandag (14 februari) naar het interview met Cindy Vorselman-Derksen van de Partij van de Arbeid om 19:00 uur.