Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Adinda Bornkamp van D66

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Adinda Bornkamp van D66.

Foto © Omroep Assen

“Ik ben een sportieve dame”, geeft Adinda Bornkamp zelf aan. En dat blijkt. Zo staat ze namelijk graag op de tennisbaan, doet aan hardlopen en stapt in de zomer regelmatig op haar racefiets. Daarnaast houdt ze van tuinieren en reizen. Naar verre Aziatische oorden of lekker door Europa trekken. Maar in coronatijd viert ze vakantie toch liever dichterbij huis. “Je zal me veel op Vlieland zien. Dat is mijn lievelingseiland.”

Bornkamp is geboren in Hoeksche Waard, onder de rook van Rotterdam, maar groeide op in Klazienaveen. Naast haar politieke carrière in Assen, werkt ze ook als bewonersparticipant voor woningcorporatie Lefier in Emmen. Ze staat in deze functie dichtbij de burger en krijgt van alles mee van wat er in de regio speelt. Iets dat voor haar veel oplevert in haar werk als gemeenteraadslid.

In Assen vond de politica twintig jaar geleden al haar thuis. Hier woont ze fijn met haar vriendin en hun twee katten. In wat volgens haar toch echt de mooiste stad van het noorden is.

Meer in het leven

Bornkamp begon haar politieke carrière in 2016. Rond haar vijftigste ging ze zich afvragen of er meer was in het leven dan werken, sporten en je familie. “Ik merkte dat als ik op de markt liep, dat ik dacht: hoe zou de Assenaar zich voelen? Wat is er gaande? Waar houdt de politiek zich mee bezig? Dat is voor mij een zoektocht geweest. Toen heb ik tegen mijn manager gezegd: ik wil wat minder gaan werken. Geef mij eens meer tijd om te kijken en te ontdekken wat ik nog meer zou willen. Politiek stond op mijn lijstje en ben ik lid geworden van D66.”

Zo kwam ze bij de partij binnen als steunfractielid, werd daarna raadslid en is nu zes jaar later lijsttrekker. Zelf had ze helemaal niet verwacht dit binnen tien jaar te bereiken. “Dan kan je zien, zeg nooit nooit.”

Verder zegt ze over haar keuze om de politiek in te gaan: “ik ben duidelijk over mijn standpunten. Ik kan mijn woordje ook best doen en ik dacht: wat heb je nou voor invloed? Ik hoorde en las veel over meer vrouwen in de politiek. Laat je stem horen. Dat was voor mij een argument om te zeggen: ik ga die kant op om te kijken wat ik zou kunnen doen.”

Voor Bornkamp was D66 een makkelijk keuze. “Van huis uit werd er al D66 gestemd. Zo ben ik opgevoed, zo ben ik opgegroeid. In mijn leven heb ik ook altijd D66 gestemd. Het heeft met de achtergrond en de filosofie van de partij te maken. De levenskeuze en de levensbeëindiging, hoe zij daarnaar kijken. Daar kan ik in meegaan.”

Stapje voor stapje

Hoewel Bornkamp van mening is dat het hier in Assen aardig voor elkaar is, kunnen er altijd dingen beter. “De energietransitie is een uitdaging. Hoe krijg je woningen van het gas af? De zorg is een zorgenkindje als je naar de financiële kanten kijkt. Het onderwijs hebben wij goed op orde, maar hoe houden wij de jongeren bezig? Wat hebben zij daarin nodig? Vooral in deze periode. Dat zijn genoeg onderwerpen waar je mee aan de slag kan.”

Maar je krijgt niet zomaar dingen gedaan in de politiek. Daar kwam ze als raadslid gauw achter. De partij heeft dan ook niet alle voornemens die het de afgelopen vier jaar had waar kunnen maken. Jammer noemt Bornkamp dit, maar ook de harde werkelijkheid. “Ik ben een hele energieke dame en denk dat gaan we eens voor elkaar boksen. Maar dat heeft toch een langere adem nodig. En het scheelt als je een wethouder in de coalitie hebt zitten, maar ook dan merk je dat het stapje voor stapje moet.”

Moeilijke periode

Het feit dat er vijf wethouders van vijf partijen vertegenwoordigd zijn het college, maakte het werk in de raad niet makkelijker. Het vertrek van verschillende wethouders nog minder. “We hebben natuurlijk ook een moeilijke periode gehad hier in Assen. Toen een aantal wethouders hun stoel hebben verlaten. Dat betekent dat je opnieuw moet beginnen. Opnieuw focussen. In het begin zei ik al; ik ben een hardloper en dat heb ik ook geleerd in de politiek. Gefaseerd. Beginnen met een warming-up en dan stapje voor stapje kijken of je de finish kan halen.”

Steentje bijdragen

Er zijn ook dingen die wel gelukt zijn. Dingen waar de partij trots op is. “We zijn blij met ons aandeel in de coalitie. Dat wij als D66, in 2019, onze verantwoordelijkheid hebben opgepakt. We hebben de laatste jaren veel stappen gezet in de energietransitie: zon op land, zon op daken. Het stimuleren van de energiebesparende maatregelen en het onderzoeken van andere vormen van het verwarmen van woningen.” Dat ligt niet alleen bij GroenLinks, meent Bornkamp. Ook D66 draagt haar steentje bij. Daarnaast heeft de partij haar bijdrage geleverd op het gebied van onderwijs, cultuur en wonen. Verder zegt ze erg trots te zijn op het feit dat zij nu een kinderraad hebben.

Toekomstplannen

Plannen voor de toekomst heeft D66 genoeg. Zo komt er als het aan de partij ligt een woningbouwregisseur. Die moet de regie hebben over de ontwikkelingen in de woningbouw en ook toegankelijk zijn voor bewoners met ideeën over wonen. Nieuwbouw mag, als het aan de partij ligt, alleen bewoond worden door de koper zelf. De zogeheten zelfbewoningsplicht wordt dan ingevoerd. Dit om te voorkomen dat projectontwikkelaars huizen kopen en het voor veel meer geld verkopen of verhuren. Iets dat vooral in grote steden gebeurt, maar ook in Assen al aan de hand is.

Door de vele partijen in het college was de samenwerking soms ingewikkeld te noemen. Toch wil Bornkamp verder met dit college. “Het heeft een bepaalde vorm gekregen. We weten elkaar te vinden. Zowel de ChristenUnie als VVD, SP en GroenLinks. Dat maakt dat je weet wat je aan elkaar hebt. Dat wil niet zeggen dat we daarmee de andere partijen uitsluiten. Laat ik daar heel erg duidelijk over zijn, maar je zou hiermee verder kunnen. We zijn goed aan het bouwen.”

Formule 1

Wat Bornkamp betreft komt de formule 1 naar Assen. “Dat is misschien opmerkelijk vanuit D66. Maar we zijn ervan overtuigd dat we met de Formule 1 op recreatiegebied en toeristisch gebied een enorme boost kunnen geven aan Assen.”

 

Het gehele interview met Adinda Bornkamp is hier te beluisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart.

Luister vanavond (8 februari) naar het interview met Clemens Otto van 50Plus om 19:00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.