Menu Sluiten

In gesprek met de lijsttrekkers: Sjoerd Bakker van GroenLinks

Omroep Assen houdt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen persoonlijke interviews met alle lijsttrekkers. Met vandaag Sjoerd Bakker van GroenLinks.

Lijsttrekker van GroenLinks is Sjoerd Bakker

Foto © GroenLinks Assen

“Ik ben eigenlijk drie personen. De Sjoerd die werkt bij de Belastingdienst als ICT’er. Sinds vorig jaar ben ik vader en in de avonduren ben ik op dit moment nog raadslid van GroenLinks in Assen.” Geboren in Amsterdam, maar volgens Bakker is Assen toch echt de mooiste stad van het Noorden. Vanaf zijn twaalfde woont hij hier. Tussendoor was er een kleine uitstap naar Groningen voor zijn studietijd. Toch is hij teruggekomen naar Assen ‘en daar ga ik nooit meer weg.’

 

DWARS

Zijn politieke carrière is er vanaf jongs af aan ingeslopen. Tijdens zijn studie in Groningen is hij lid geworden van DWARS, de jongeren partij van GroenLinks. “Toen was de vraag: hoe maken we de stad mooier voor studenten? Ik ben van mening dat er altijd dingen beter kunnen, maar daar moet je jezelf hard voor maken. Niks gebeurt vanzelf. Wil je een stem hebben in de gemeente, dan ben jij degene die actie moet ondernemen.”

Hij twijfelde wel over zijn stap naar GroenLinks. “Er zit geen 100 procent liefde in. Toch ben ik al twintig jaar lid van de partij. Wij hebben soms wat frictie met het landelijke fractie, dat is best lastig. Daar hebben ze soms andere belangen dan die bij ons in de gemeente spelen. Onze argumenten worden niet altijd meegenomen, zoals de standpunten over de gaswinning in Groningen en Drenthe.”

 

Ja-sticker

Iets waar Bakker trots op is, is dat de ja-sticker in Assen komt. “In 2018 hebben wij als partij hiervoor de eerste motie ingediend. Nu is het dan eindelijk zover. Mensen kunnen zelf de keuze maken of ze ongeadresseerd reclamewerk in de bus krijgen. Dat gaat veel afval besparen.” De huis-aan-huisbladen zijn hiervan uitgesloten. Die krijgen bewoners altijd in de bus. Ook omdat het een van de belangrijkste manieren van communiceren is van de gemeente naar de inwoners van Assen.

De communicatie van de gemeente is nog niet waar Bakker het wil hebben. “Er wordt te ambtelijk gepraat, soms zijn onderwerpen te abstract. Dat moet concreter gemaakt worden voor de burgers. Wij als raadsleden zijn voor de inhoud. En moeten daarin begrijpelijk naar de burgers communiceren wat een onderwerp concreet inhoudt. Die vertaalslag van ambtenarentaal naar de burger toe. Dat is belangrijk.”

Bakker is dan ook voorstander van de gemeenteraad af en toe plaats te laten vinden in een wijkcentrum. De drempel om als burger te mengen in een discussie is dan kleiner. Volgens hem is een wijkcentrum een toegankelijker locatie, dan de raadszaal in het gemeentehuis.

 

Opnieuw in het college 

Als dromen mogen uitkomen dan gaat Bakker weer vier jaar door met het huidige college van burgermeester en wethouders. Ze vinden dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen, maar het is nooit klaar. “We zijn op de goede weg, dat zouden we graag verder willen doorzetten.”

Toch is het niet altijd even gezellig bij de vergaderingen: “Zonder wrijving geen glans. We moeten sparren met iemand, daarin hoef je het niet altijd eens te zijn met elkaar. Toch is er een goede verstandshouding tussen de wethouders en partijen.”

 

Groen, Groener, Groenst

Het belangrijkste punt op de agenda bij GroenLinks: groen. “We hebben de afgelopen jaren veel bezuinigd op de groenvoorziening in Assen. Zo is het maaibeleid is aangepast. Hierdoor is er meer wild gras. Te veel eigenlijk. Dat is ook niet de bedoeling. Het mocht meer zijn, maar te veel is ook niet goed. Hierdoor zie je buurtinitiatieven ontstaan onder het motto dan doen we het zelf wel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij als gemeente moeten hierin onze verantwoordelijkheid nemen.”

De oplossing volgens Bakker? De gemeente moet andere keuzes maken. Hij vindt dat de gemeente samen met de inwoners Asser groener moet maken. Op een goede manier wel te verstaan. “Naar die middenweg moeten wij de komende jaren gaan zoeken. Om het te faciliteren uit de gemeente, maar samen met de burgers te doen. Daar staan wij als GroenLinks voor.”

 

Karin Dekker 

Als GroenLinks weer in het college komt na 16 maart, dan wordt Karin Dekker opnieuw wethouder namens de partij. “De energietransitie gaat gewoon door. We hebben verschillende manieren gevonden om beter met elkaar in gesprek te gaan.” Hierin geeft Bakker eerlijk toe dat het in het begin met de energietransitie niet helemaal goed ging in de wijk Lariks en Kloosterveen. Maar dat gaat nu beter volgens hem: “We zijn in goed gesprek met de inwoners, dat gaat zijn vruchten afwerpen in de toekomst.” 

Dat de energietransitie blijft doorgaan is volgens Bakker niet te vermijden. In 2050 moet Assen volgens hem nog groener, socialer en eerlijker zijn. En daar hoort de energietransitie bij. Deels ook om zelfvoorzienend te zijn in die energie .

 

Het gehele interview met Sjoerd Bakker is hier terug te luisteren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 14, 15 en 16 maart 2021.

Volgende week volgen opnieuw twee interviews. Op maandag 7 februari om 19:00 met Adinda Bornkamp lijsttrekker D66. Op dinsdag 8 februari om 19:00 met lijsttrekker van 50PLUS Clemens Otto.