Menu Sluiten

In de oppositie of in de coalitie wat is het verschil?

Afgelopen donderdag werd tijdens de raadsvergadering weer eens duidelijk hoe groot het verschil tussen in de oppositie zitten of deel uitmaken van de coalitie. Dit verschil kwam deze keer aan de dag bij het afgeven van een “verklaring van geen bedenkingen RCM Assen.” Een verklaring die unaniem werd aangenomen.

Tegenstemmen     De RCM is de radio Controlled Modelvliegclub die haar thuisbasis heeft aan Vriezerhoek Ubbena. De RCM zit daar sinds de gemeenteraad Assen eind oktober 2015 daar mee instemde. Maar die instemming was niet raadsbreed. De SP en GroenLinks stemden toen tegen. GroenLinks was van mening dat dergelijke lawaai sporten thuishoren op het TT-circuit. De SP was tegen omdat het overleg met de bewoners niet optimaal verlopen was.

Aanvangstijd     Afgelopen donderdag moest de gemeenteraad beslissen over een verklaring van geen bedenkingen tegen de uitbreiding van het aantal vlieguren. De RCM wilde het aantal gebruiksuren op zaterdag en zondag uitbreiden door de aanvangstijd van 13.30 uur te vervroegen naar 10.00 uur.

Unaniem!     Gezien de voorgeschiedenis verwacht je dat de tegenstemmers uit 2015 nog wel iets te melden zouden hebben. Bijvoorbeeld dat ze het toen verkeerd hadden gezien. Of dat ze nog steeds tegen de vestiging van het vliegveldje in Ubbena zijn. Door de democratische meerderheid in 2015 het wel moesten aanvaarden, maar dat ze tegen de uitbreiding van het aantal gebruiksuren zijn. Maar er gebeurde niets. Het voorstel werd raadsbreed unaniem, zonder enige discussie, aangenomen. Goed voor de RCM maar niet voor de stemmers van de SP en GroenLinks.

Oppositie – coalitie     Het verschil tussen 2015 en 2021 is heel eenvoudig te verklaren. In 2015 zaten SP en GroenLinks in de oppositie. Dus kun je je nu afvragen stemde men toen tegen vanwege de inhoud van het voorstel, of stemde men tegen omdat men in de oppositie zat en wilde laten merken dat er met hen niet te spotten viel.

Het blijkt dus dat tegenstemmen van een partij in de oppositie eenvoudig wordt ingeruild voor voorstemmen als die partijen in de coalitie komen.

Het stemmen op een oppositiepartij levert dus niet altijd op wat u had gedacht te zullen krijgen.

COMMENTAAR: Bernie Wiegman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.