Menu Sluiten

Honderdste laptop uitgegeven door Assen Digitaal: ‘We worden steeds bekender’

Al vier jaar lang helpt Assen Digitaal mensen die weinig te besteden hebben uit de brand, door ze een gratis tweedehands computer aan te bieden. Gisteren werd alweer de honderdste computer uitgedeeld.

© RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Dit is een artikel van RTV Drenthe.

Een mijlpaal om trots op te zijn, vindt initiatiefnemer Dirk Hendrikse. Hij startte in 2019 met Assen Digitaal, “omdat de overheid van de burger verwacht dat hij online zijn zaken regelt.” Geschoeid op Utrechtse leest (Hendrikse was actief bij een vergelijkbaar initiatief in de Domstad), ging hij aan de slag met computers die hij via particulieren en bedrijven in handen kreeg.

Op weg naar recordjaar
Assen Digitaal kende een lange aanloopperiode. In het eerste jaar werd slechts één computer uitgegeven. Het jaar daarop slechts zeven. Maar in 2022 werden 45 mensen blij gemaakt met een computer. “En dit jaar zitten we al op 32”, zegt Hendrikse trots. “We gaan het record dus zeker verbreken.”

Assen Digitaal is afhankelijk van giften. In november 2022 kwam er bijvoorbeeld een buslading computers vanuit Hilversum naar Assen gereden. “Nu hebben we veel behoefte aan VGA-kabels (kabels die vanuit de computer naar de monitor lopen, red). Maar eigenlijk kunnen we alles wel gebruiken.”

Laagdrempelig
Waar vier jaar geleden de binnengekomen materialen nog bij Hendrikse in zijn woning werden verzameld, zetelt de club nu al een aantal jaren in een verzamelgebouw aan de Delft in Assen. Volgens Hendrikse een ‘ideale plek’. “Vanwege de ruimte, maar ook vanwege de laagdrempeligheid.”In het gebouw is ook de Assense welzijnsorganisatie Vaart en Welzijn gevestigd. Zij organiseren wekelijks een koffieochtend. “Dat geeft weer wat inloop.”
Twee kussen
Terug naar de uitgifte van de honderdste computer. Deze gaat naar een Turks stel dat Nederlands wil leren met behulp van YouTube. “Dit gaat ze zeker helpen”, denkt Hendrikse hardop. “Verhalen als dit zien we veel voorbijkomen. Mensen zijn heel blij dat ze een computer krijgen. Laatst was er nog een vrouw die maar niet kon geloven dat ze de computer mocht houden. Toen kreeg ik spontaan twee kussen op mijn wang.”
Bekendheid
Van de honderd computers die zijn uitgegeven, was meer dan een derde een laptop. “Daar is veel vraag naar”, zegt Hendrikse. “Maar die geven we eigenlijk alleen uit aan mensen die aan een studie beginnen en niet zonder kunnen. Wie uitsluitend thuis een computer nodig heeft, krijgt geen laptop. Het aanbod is namelijk niet heel groot.”
Hoewel het qua aanbod dus altijd beter kan, is Hendrikse blij met de behaalde mijlpaal. “De volgende honderd computers die we uitgeven, zullen niet vier jaar op zich laten wachten”, schat hij in. “We worden steeds bekender.”