Menu Sluiten

Hoe vangen we de krimpende werkgelegenheid van de NAM op in de regio

Het sluiten van de gaskranen in Groningen betekent meer dan alleen maar minder werkgelegenheid voor de NAM in Assen. De hele regio wordt door de sluiting van de gasvelden getroffen, omdat er ook minder vraag zal zijn naar de diensten van toeleveranciers. De PvdA-fractie vraag om een actieplan.

Transitiesubsidies     De motie maakte het college attent op de subsidies die in Brussel beschikbaar zijn om de gevolgen van de energietransitie op te vangen. Maar omdat Assen niet onder het Nationaal Programma Groningen valt, zal het college zich extra moeten inspannen geld binnen te halen. Daarom stelt de PvdA voor “om een commissie in te stellen om een soort “Langman akkoord” voor Assen en de regio in te stellen.

Koele relatie     De opmerking in de motie die de meeste discussie veroorzaakte, was dat “de relaties van het college met de NAM als koel moeten warden aangemerkt.” Met daarnaast de oproep, “de relatie met de NAM te verbeteren, opdat de NAM voor Assen de komende jaren behouden blijft.” Een opmerking die door wethouder Karin Dekker als pertinent onjuist werd bestempeld. “Wethouder Pauwels en ik hebben een prima relatie met de NAM!” Ook werd door raadsleden en wethouder betwijfeld of het behoud van de NAM voor Assen afhankelijk is van de al of niet goede relatie met het gemeentebestuur. Daarbij spelen financieel economische krachten een veel grotere rol. Wel betoogde wethouder Dekker, dat de relatie een deuk had opgelopen door de motie, ongeveer 2 jaar geleden, van de raad over de aanpak van de kleine gasvelden tussen Assen en Vries. Wethouder Dekker zei dat de NAM de raad uitnodigde op een grootonderhoud project van de NAM te bezoeken.

Behoud werkgelegenheid     Ook wethouder Dekker was van mening dat de werkgelegenheid van de NAM en de toeleveringsbedrijven van groot belang zijn voor Drenthe. Daarnaast kan de NAM een grote rol spelen bij de energietransitie.

Met de stemmen van de PvdA, PLOP  en CDA voor werd de motie met21 tegenstemmen verworpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.